Σελίδες

Εκτός χρονοδιαγράμματος ήδη οι έρευνες για πετρέλαια


Του Χάρη Φλουδόπουλου


Σε αγώνα δρόμου θα πρέπει να αποδυθούν τα στελέχη του ΥΠΕΚΑ, εφόσον επιδιώκουν να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα και να βρίσκονται στην Ελλάδα γεωτρύπανα μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τη δημοσίευση στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της προκήρυξης του διαγωνισμού για τα λεγόμενα open door στις τρεις περιοχές δηλαδή το Κατάκολο, το Πατραϊκό και τα Ιωάννινα. Ενώ λοιπόν ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Ιανουάριο, η δημοσίευση της πρόσκλησης στην εφημερίδα της Ε.Ε. μέσω της οποίας γίνεται και η επίσημη καθυστέρησε για πάνω από τρεις μήνες, γεγονός που εκ των πραγμάτων δημιουργεί ένα κενό. 


Το κενό γίνεται ακόμη μεγαλύτερο εξαιτίας του γεγονότος ότι ακόμη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα από το ΥΠΕΚΑ η αναλυτική πρόσκληση με όλους τους οικονομικούς και νομικούς όρους συμμετοχής.


Παράλληλα ακόμη δεν έχει ξεκινήσει να λειτουργεί το λεγόμενο data room,  μέσω του οποίου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα λαμβάνουν αναλυτικές πληροφορίες και όλα τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία για τις τρεις περιοχές. 


Τέλος εντός της εβδομάδας έληξε η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για τη στελέχωση του φορέα για τους υδρογονάνθρακες, και η τελική επιλογή είναι πιθανόν να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο. 


Οι καθυστερήσεις αυτές στο ήδη πολύ «στενό» χρονοδιάγραμμα, σημαίνουν ότι πολύ δύσκολα θα τηρηθεί το χρονικό όριο της 2ας Ιουλίου που ορίζει ο διαγωνισμός και το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα δοθεί παράταση μέχρι το τέλος του έτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διερμηνεία των περίφημων στοιχείων από μία σοβαρή εταιρεία απαιτεί συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που μεταφράζεται σε αρκετές  εβδομάδες. Μάλιστα το ΥΠΕΚΑ είχε δεσμευτεί ότι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου το data room θα λειτουργούσε κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει, δηλαδή ακόμη και εάν μια εταιρεία ενδιαφερόταν να καταθέσει προσφορά, δεν μπορεί να το κάνει καθώς δεν έχει πραγματική αναλυτική εικόνα για τις περιοχές. 


Οι περιοχές


Θυμίζουμε ότι οι τρεις περιοχές έχουν υψηλό βαθμό πετρελαιοπιθανότητας. Στον Πατραϊκό τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι της τάξης των 200 εκατομμυρίων βαρελιών. Η Ήπειρος είναι ενδιαφέρουσα περιοχή για βαθείς στόχους σε έντονα ορεινό ανάγλυφο και οι πρώτες εκτιμήσεις για τα απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50 με 80 εκατ. βαρέλια. 


Στο Δυτικό Κατάκολο το κοίτασμα πετρελαίου ανακαλύφθηκε το 1982 από τη ΔΕΠ-ΑΕ, με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. βαρέλια, σε βάθος 2.400-2.600 μ.




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου