Σελίδες

Aυγατίζει στα €14 δισ. τα επιπλέον μέτρα για τη διετία 2013-14 το ΔΝΤ


Της Δήμητρας Καδδά

Πρόσθετα μέτρα αξίας  7% του ΑΕΠ (14 δισ. ευρώ) θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013 και του 2014 όπως αποκαλύπτει το ΔΝΤ. Το Ταμείο ουσιαστικά αυξάνει και άλλο τον πήχη των επιπλέον μέτρων που θα πρέπει να ανακοινώσει τον Μάιο η Ελλάδα. 


Σε συνοδευτικό κείμενο της έγκρισης της δόσης που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ αναφέρει ρητά ότι το πακέτο μέτρων δεν είναι 5,5% του ΑΕΠ (11 δισ. ευρώ) όπως ήταν γνωστό από δηλώσεις της κυβέρνησης και της Κομισιόν. Διευκρινίζει ότι  το παραπάνω ποσό είναι αυτό που θα φέρουν οι περικοπές δαπανών την επόμενη διετία και δεν αρκεί.


Θα πρέπει να συμπληρωθεί από  επιπλέον 3 δισ. ευρώ που θα πρέπει να έρθουν στα κρατικά ταμεία  από την αύξηση των φορολογικών εσόδων για να καταστεί εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2014...


Το ΔΝΤ αναφέρει ότι τα έσοδα δεν θα προέλθουν από νέους φόρους αλλά από  την πάταξη της φοροδιαφυγής  στους ελεύθερους επαγγελματίες. Αναφέρει μάλιστα ότι ο στόχος θα είναι πολύ δύσκολος:  θα απαιτήσει σύνθετη προσπάθεια και ισχυρή πολιτική δέσμευση επισημαίνεται. 


Σύμφωνα με το δανειστή της Ελλάδας, αν καταφέρει η κυβέρνηση να γίνει αυτό εφικτό, τότε μόνο τα επιπλέον λεφτά (11 δισ. ευρώ) θα πρέπει να βρεθούν από περικοπές στις δαπάνες, οι οποίες αυξήθηκαν σημαντικά την δεκαετία που πέρασε. 


Μόνο η ασφαλιστική δαπάνη αυξήθηκε κατά 6% του ΑΕΠ αναφέρει το ΔΝΤ από το 2000 μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο των νέων μέτρων κάνει ειδική μνεία στις κοινωνικές δαπάνες,  προαναγγέλλοντας την αναθεώρησή τους ώστε να είναι πιο στοχευμένες. Φέρει ως παράδειγμα τα οικογενειακά επιδόματα αναφέροντας ότι σήμερα το 60% των συγκεκριμένων παροχών καταλήγει στο 40% των νοικοκυριών με τα υψηλότερα εισοδήματα.


Σε άλλο κείμενο που επίσης ανακοινώθηκε χθες επισημαίνει ότι πέρα από τις περικοπές δαπανών τα 11 δις ευρώ θα αναζητηθούν και στο περιορισμό του κράτους.




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου