Σελίδες

Η λανθασμένη αγορά και εγκατάσταση κλιματιστικών κοστίζει...

..Κοστίζει στην τσέπη μας, στην υγεία μας και στο περιβάλλον. Διάβασε τι προκαλεί η κακή τοποθέτηση των κλιματιστικών, τι πρέπει να ξέρεις όταν αγοράζεις, ποιο είναι το σωστό μηχάνημα για τον χώρο σου.


Σε έκθεσή του, το Συμβούλιο Αστικού Πρασίνου, εκτιμά ότι μόνο στη Νέα Υόρκη χάνονται 130-180 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, εξαιτίας της λανθασμένης τοποθέτησης κλιματιστικών.

Ο λόγος είναι ότι τα κενά που δημιουργούνται γύρω από τις μονάδες, επιτρέπουν τη διαφυγή αέρα, με αποτέλεσμα την άσκοπη σπατάλη ενέργειας. Παράλληλα, αυξάνεται η παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κατά 375.000-525.000 επιπλέον τόνους.

Ο καταναλωτής χρειάζεται να κάνει μία σωστή έρευνα αγοράς, πριν αγοράσει κάποιο κλιματιστικό, έτσι ώστε να επιλέξει το κατάλληλο μηχάνημα για τον αντίστοιχο χώρο.

«Ένα μηχάνημα ενεργειακής κλάσης «Α» ή ινβέρτερ, είναι 30% πιο ακριβό από τα κοινά, ωστόσο μέσα σε έξι μήνες γίνεται απόσβεση αυτής της διαφοράς από την εξοικονόμηση ενέργειας, αφού καταναλώνει 30 με 40% λιγότερο ρεύμα», τονίζει ο τεχνικός εγκαταστάσεων ψύξης, αερισμού και κλιματισμού, Στέλιος Παππάς.

Η σωστή τοποθέτηση και συντήρηση του κλιματιστικού είναι το ίδιο σημαντική με την αγορά του. Ο καταναλωτής πρέπει να απαιτεί από το κατάστημα την εγκατάσταση του μηχανήματός του, από κάποιον ειδικό ή να απευθύνεται ο ίδιος σ’ έναν. Από εκεί και πέρα, είναι δικιά του ευθύνη να καλεί τους ειδικούς για τη συντήρηση και την απολύμανσή του, μία φορά το χρόνο, για την καλή λειτουργία του κλιματιστικού και για την υγεία του ίδιου.

Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, εξαιτίας της κακής συντήρησης των κλιματιστικών, όπως η νόσος των λεγεωνάριων, τα κρούσματα της οποίας φέρνουν την Ελλάδα στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Μία σωστή εγκατάσταση κλιματιστικού κοστίζει γύρω στα 80 ευρώ. Μία σωστή συντήρηση και απολύμανση κλιματιστικού κοστίζει γύρω στα 40 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές στο www.airconditioning.com.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου