Σελίδες

Τζον Κατσιματίδης: Κροίσος από...γιος φαροφύλακα


Ο «μπακαλόγατος» που έγινε Κροίσος και περιλαμβάνεται στη λίστα «Forbes» των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, κατέχοντας την 616η θέση με προσωπική περιουσία 1,6 δισ. δολαρίων είναι Ελληνας και ακούει στο όνομα Τζον Κατσιματίδης. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που ξεκίνησε από το μηδέν και με όπλα του τη σκληρή δουλειά και το επιχειρηματικό δαιμόνιο κατάφερε να διοικεί την πετυχημένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ Gristedes, η οποία διανέμει τα τρόφιμα που οι Νεοϋορκέζοι παραγγέλνουν από το Διαδίκτυο.


Γεννημένος στη Νίσυρο το 1948, με πατέρα φαροφύλακα, ο Τζον Κατσιματίδης, σε ηλικία μόλις 6 μηνών, ταξιδεύει με την οικογένειά του στη Νέα Υόρκη, κυνηγώντας το αμερικανικό όνειρο. Νοικιάζουν ένα μικρό διαμέρισμα στο Χάρλεμ και ενώ ο πατέρας του Αντρέας εργάζεται σκληρά στα λεωφορεία, η μητέρα του Δέσποινα μεγαλώνει το μικρό της γιο. Ο Τζον πηγαίνει στο σχολείο και το πάθος του για τη μηχανική τον οδηγούν στο Τεχνικό Λύκειο του Μπρούκλιν και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου σπουδάζει Μηχανολογία.


Προτού καν προλάβει να πάρει το πτυχίο του, πιάνει δουλειά στο παντοπωλείο ενός οικογενειακού φίλου, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Το 1969 αποφασίζει να ανοίξει το δικό του με την επωνυμία Red Apple, στη συμβολή της οδού Μπρόντγουεϊ και της 99ης Λεωφόρου στο Μανχάταν και τρία χρόνια αργότερα, σε ηλικία μόλις 24 ετών, έχει στην κατοχή του ήδη 10 καταστήματα με συνολικό τζίρο 25 εκατ. ευρώ το χρόνο.


Ανήσυχο πνεύμα, ο Τζον Κατσιματίδης ψάχνει να βρει πού μπορεί να επενδύσει τα χρήματά του και το 1977 «ρίχνει» 5 εκατ. δολάρια στην κτηματαγορά του Μανχάταν. Πέντε χρόνια μετά η αξία των ακινήτων που είχε αγοράσει εκτοξεύεται στα 100 εκατ. δολάρια. Αυτά τα χρήματα ήταν ουσιαστικά και το κεφάλαιο κίνησης για τη «γιγάντωση» της επιχείρησής Red Apple. Το 1986 εξαγοράζει τη γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ Gristedes, την οποία είχαν ιδρύσει το 1888 οι αδερφοί Gristedes και επεκτείνει τις δραστηριότητές του και σε άλλους τομείς.


Σήμερα, ο Τζον Κατσιματίδης, ο οποίος βρίσκεται στη 212η θέση της λίστας με τους πλουσιότερους Αμερικανούς, έχει στην κατοχή του το πετρελαϊκό διυλιστήριο United Oil και ένα δίκτυο 400 περίπου πρατηρίων υγρών καυσίμων με την επωνυμία Kwik-Fill στη Νέα Υόρκη, στην Πενσυλβανία και στο Οχάιο. Μια ακόμα μεγάλη αγάπη του Ελληνοαμερικανού Κροίσου, με την οποία καταπιάνεται και επαγγελματικά, είναι και τα αεροσκάφη. Ετσι, στις επιχειρηματικές του δραστηριότητές περιλαμβάνεται και η εταιρία United Air Fleet, η οποία μετρά 40 αεροσκάφη.


Ο πολυπράγμων επιχειρηματίας όμως δεν περιορίζεται μόνο σε αυτούς τους τομείς, αλλά επεκτείνεται και στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης, εκδίδοντας την ελληνοαμερικανική εφημερίδα «Hellenic Times», η οποία κυκλοφορεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η επιχειρηματική «αυτοκρατορία» του μεγιστάνα Κατσιματίδη καταγράφει πωλήσεις μεγαλύτερες των τριών δισ. δολαρίων και απασχολεί περισσότερους από 8.000 εργαζομένους.


Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, αν και ένθερμος υποστηρικτής των Δημοκρατικών επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, το 2007 έκανε στροφή και πέρασε στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, αποφασίζοντας να θέσει υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης, μετά το τέλος της θητείας του Μάικλ Μπλούμπεργκ. Ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία και συγκεντρώνει δίπλα του ένα επιτελείο συμβούλων, οι οποίοι θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν στη νίκη των εκλογών.


Παρά το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν ήταν με το μέρος του και έκαναν συχνά καυστικά σχόλια για τα περιττά του κιλά, ο ίδιος συνεχίζει τον αγώνα του. Ωστόσο, ο τότε δήμαρχος Μπλούμεργκ αποφασίζει να παραμείνει και για τρίτη θητεία στο αξίωμά του και με αλλαγή του νόμου που προέβλεπε την παράταση της δημαρχίας του πέρα των δύο θητειών, ο Κατσιματίδης σιωπηλά αποσύρεται.


Ισως ήταν και το μοναδικό όνειρο του Ελληνοαμερικανού δισεκατομμυριούχου που έμεινε απραγματοποίητο. Πλούσιο πάντως είναι και το φιλανθρωπικό του έργο, το οποίο επικεντρώνεται κυρίως στις ελληνικές του «ρίζες», όπως το Ελληνικό Ιδρυμα Υποτροφιών και η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Παράλληλα, είναι ένας από τους βασικούς χρηματοδότες του Ιδρύματος για την Ερευνα του Καρκίνου, ενώ ασχολείται εντατικά και με το νεανικό διαβήτη, το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Εύγε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου