Η Stratfor "έβλεπε" την Ελλάδα στο ΔΝΤ από τον Ιούνιο του 2009


Από τον Ιούνιο του 2009, δέκα μήνες πριν την απόφαση της Ελλάδας να προσφύγει σε μηχανισμό στήριξης, η Stratfor είχε βάλει τις σχέσεις της χώρας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο «μικροσκόπιο». 


Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Τα Νέα», το Wikileaks διαθέτει υλικό που αποδεικνύει ότι η Stratfor -αμερικανικό think tank που πολλοί αποκαλούν και «σκιώδη CIA»- διαθέτει πληροφοριοδότες και στην Ελλάδα, στους οποίους έχουν δοθεί οι κωδικοί GR001 και GR101 προκειμένου να διασφαλίζεται η ανωνυμία τους. 


Σύμφωνα με «Τα Νέα», από την ηλεκτρονική αλληλογραφία που απέκτησε το Wikileaks προκύπτει ότι στις 19 Ιουνίου 2009 υπάλληλος της Stratfor απέστειλε σε συναδέλφους του μήνυμα με τίτλο «Αναλυτικές Οδηγίες για την Ευρώπη – Βαθμίδα 3». Σε αυτό υπήρχε επισυναπτόμενο αρχείο κειμένου, όπου αναφέρονταν λεπτομέρειες για θέματα στα οποία έπρεπε να δοθεί βαρύτητα. 


Για την Ελλάδα, ανάμεσα σε άλλες οδηγίες παρακολούθησης, επισημαινόταν ότι «πρέπει να γνωρίζουμε επακριβώς τι συμβαίνει και εάν/ πότε η Ελλάδα θα κάνει αίτηση για δάνειο από το ΔΝΤ. Είναι πολύ πιθανό να γίνουμε μάρτυρες μια ολοκληρωτικής οικονομικής κατάρρευσης σε χώρα της Ευρωζώνης. Παρακαλώ, δώστε προσοχή σε οποιαδήποτε σημάδια δημοπράτησης ομολόγων. Η Ελλάδα έχει μεγάλο χρέος, το πώς θα κινηθούν μπορεί να εξαρτάται από το τί θα γίνει με το χρέος τους». 


«Σε άλλο μήνυμα στις αρχές Νοεμβρίου 2011» αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, «αποκαλύπτονται οι στενές επαφές της Stratfor με το ΔΝΤ: σε αυτό αναφέρεται ότι υπάλληλος του Ταμείου ενημέρωσε την εταιρεία πληροφοριών πως τα διαθέσιμα ταμειακά αποθέματα της Ελλάδας στερεύουν ενάμιση μήνα μετά, στα μέσα Δεκεμβρίου». 


Σύμφωνα με «Τα Νέα», τα σχετικά ηλεκτρονικά μηνύματα (με αύξοντα αριθμό 5424835, 287636 και 168783) θα βρίσκονται στη πρωτότυπη μορφή τουε στη διεύθυνση www.wikileaks.org/gifiles απόψε στις 20:00.
Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου