Σελίδες

Ψυχοθεραπεία στους Ελληνες από γερμανό καθηγητή: «Να γιατί πρέπει να είστε περήφανοι»




“Οι Έλληνες, ως έθνος, πρέπει να συνεχίσουν να είναι περήφανοι για το πολιτιστικό τους υπόβαθρο και για τις παραδόσεις τους και δεν θα πρέπει να αισθάνονται άσχημα επειδή βρίσκονται σε οικονομική κρίση”. Τη συμβουλή δίνει ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilian του Μονάχου, Χάνς Γιούργκεν Μόλλερ στον ελληνικό λαό.
“Η όχι και τόσο καλή οργάνωση του ελληνικού συστήματος μπορεί για κάποιους να φαίνεται ως αδυναμία, αν συγκριθεί με το αυστηρά οργανωμένο σύστημα της Γερμανίας.






Όμως, ο πλούτος των Ελλήνων και των Ιταλών είναι ότι έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να απολαμβάνουν τη ζωή από ό,τι οι Γερμανοί, που είναι εστιασμένοι στο να δουλεύουν συνεχώς” τονίζει ο καθηγητής.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι παρά την κρίση που βιώνει η Ελλάδα, η φήμη της στην Ευρώπη είναι εξαιρετική.


“Η Ελλάδα είναι η βασική πηγή των εννοιών της Δημοκρατίας, της Φιλοσοφίας και των Μαθηματικών, είναι η χώρα όπου έζησαν ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Πυθαγόρας. Νομίζω ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός πολιτισμός έχουν εξαιρετική φήμη στην Ευρώπη.




Η οικονομική κρίση είναι ένα πρόβλημα που κάνει τους Έλληνες να υποφέρουν, όμως η φήμη του ελληνικού πολιτισμού δεν αλλάζει, όπως δεν αλλάζει και φήμη των ελληνικών πανεπιστημίων” σημειώνει ο κ. Μόλλερ, ο οποίος αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.
“Είναι μεγάλη τιμή για μένα να αναγορεύομαι επίτιμος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενός πανεπιστημίου που φέρει το όνομα του Αριστοτέλη” επισημαίνει ο κ. Μόλλερ, ο οποίος το 2008 έλαβε το Χρυσό Μετάλλιο Αριστοτέλης για τα επιτεύγματά του στην ψυχική υγεία και σήμερα είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ψυχιατρικής Εταιρείας και του Τμήματος Φαρμακοψυχιατρικής της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας.


    Οικονομική κρίση, κατάθλιψη και αυτοκτονίες


Η οικονομική κρίση σχετίζεται με την αύξηση των ποσοστών κατάθλιψης, αλλά όχι και με τις αυτοκτονίες.




Στη Γερμανία, το δίκτυο κοινωνικής στήριξης, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι “πολυτελές”, γιατί ακόμη και ένας άνεργος μπορεί να ζήσει με τα επιδόματα που παίρνει και έτσι αποτρέπονται οι αυτοκτονίες σε περιόδους κρίσεις.
Στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής Κωνσταντίνος Φουντουλάκης, το ποσοστό αυτοκτονιών είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με τις άλλες χώρες και μέχρι το 2009 σημειώνονταν 350-400 αυτοκτονίες ετησίως, ενώ οι απόπειρες κυμαίνονται μεταξύ 15.000 και 20.000 κάθε χρόνο, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για τα έτη μετά το 2009.


Από την πλευρά του, ο Γερμανός καθηγητής επισημαίνει ότι μετά την κατάρρευση του “Ανατολικού Μπλοκ” παρατηρήθηκε αύξηση των αυτοκτονιών, του αλκοολισμού κ.λπ., αλλά αυτό, έπειτα από λίγα χρόνια, άρχισε να υποχωρεί. Ωστόσο, τα δεδομένα από εκείνη την εποχή δεν είναι αξιόπιστα, όπως λέει ο κ. Μόλλερ.


    “Η Ελλάδα είναι μία χώρα ευλογημένη από το Θεό, καθώς το ποσοστό αυτοκτονικών είναι πολύ χαμηλό, 3-4/100.000 πληθυσμού, τη στιγμή που στη Γερμανία είναι 20/100.000, στην Ουγγαρία και τη Φινλανδία 40-50/100.000 και στην Ουκρανία 70-90/100.000″ υπογραμμίζει.


Όσον αφορά το συσχετισμό της κατάθλιψης με την οικονομική κρίση στη χώρα μας, ο κ. Φουντουλάκης επισημαίνει ότι υπάρχει αύξηση της δυσφορίας και του άγχους.


“Άνθρωποι οι οποίοι είχαν ένα επεισόδιο κατάθλιψης έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν ένα δεύτερο και κυρίως υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με την αντιμετώπιση.




Ο κόσμος φεύγει από την ιδιωτική περίθαλψη που απορροφούσε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών και έρχεται στα δημόσια νοσοκομεία, όπου υπάρχει πρόβλημα με τα φάρμακα.
Οι γιατροί δεν ξέρουν τι να συνταγογραφήσουν και πώς να το συνταγογράφησουν, οι ασφαλισμένοι πάλι δεν ξέρουν τι θα πληρώσουν και πώς θα το πληρώσουν.
Όλο αυτό, σε μια ευαίσθητη ισορροπία αυξάνει πάρα πολύ τα προβλήματα.
Αυτή τη στιγμή, τα ποσοστά κατάθλιψης στο γενικό πληθυσμό είναι μεταξύ 3-6%- περίπου 3% στους άντρες και 6% στις γυναίκες.
Σε κανονικές συνθήκες, ένα άλλο ποσοστό γύρω στο 10%- ίσως και παραπάνω- έχει κάποια συμπτώματα έντονης δυσφορίας, στρες κ.λπ. Σε συνθήκες, όπως αυτή που επικρατεί σήμερα, η κατάθλιψη μπορεί να αυξηθεί λίγο, αλλά αυτό το 10% της έντονης δυσφορίας μπορεί να αυξηθεί πάρα πολύ, δηλαδή να γίνει 20%” εξηγεί ο κ. Φουντουλάκης.
Ο Γερμανός καθηγητής παρατηρεί από την άλλη πλευρά ότι η κατάθλιψη πλήττει όλες τις ηλικίες, μπορεί όμως να κορυφωθεί στις ηλικίες των 20, των 30 και των 40 ετών και αργότερα στην “τρίτη ηλικία”, μετά τα 60 ή τα 70.


Η δε μανιοκατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίς, από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας ή ακόμη και κατά την παιδική ηλικία.


Σύμφωνα με τον κ. Μόλλερ, η εμφάνιση της κατάθλιψης δεν σχετίζεται με το κοινωνικό ή το οικονομικό επίπεδο, αλλά σαφώς σχετίζεται με το γενετικό υπόβαθρο και με τις απώλειες που βιώνει ένας άνθρωπος (π.χ. ανεργία, θάνατος, διαζύγιο κ.λπ). Εξαρτάται ακόμη και από την προσωπικότητα και την ανθεκτικότητα του ανθρώπου, καθώς κάποιοι είναι πιο ανθεκτικοί και κάποιοι πιο ευάλωτοι.




Αγγέλα Φωτοπούλου/ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου