Σελίδες

Να μιλήσουμε ελεύθερα;


Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας κατά της διεθνούς Εμπορικής Συμφωνίας Καταπολέμησης της Παραποίησης (ACTA), ενώ σε 3.000 υπολογίζονται αυτοί που διαδήλωσαν στη Σόφια στη Βουλγαρία και σε πολλές εκατοντάδες στο Παρίσι στη Γαλλία, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευε στο Ίντερνετ κείμενο για να αντικρούσει τις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον της για έλλειψη διαφάνειας.

Τον μεγαλύτερο αριθμό διαδηλωτών κατά της ACTA σε ολόκληρη τη Γερμανία συγκέντρωσε το Μόναχο, πρωτεύουσα της Βαυαρίας: Περίπου 16.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία.

Ογκώδεις διαμαρτυρίες, στις οποίες μετείχαν εκπρόσωποι του κινηματογραφικού χώρου και προσωπικότητες από την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, έγιναν σε : Τσεχία, Μάλτα, Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία και Σλοβενία.

Οι επικριτές της περιγράφουν τη συμφωνία αυτή ως μια εν δυνάμει σοβαρή επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης και στα δικαιώματα των χρηστών του Διαδικτύου. Από τον Ιανουάριο έχουν ενταθεί οι διαμαρτυρίες, κυρίως από χρήστες του Ίντερνετ που υποστηρίζουν ότι όσες χώρες την υπογράψουν θα επιβάλουν ποινές φυλάκισης ακόμη και όταν παραβιάζεται το κοπιράιτ για μη εμπορικούς σκοπούς.

"Υπό συνθήκες ανωνυμίας γεννήθηκε η επανάσταση", αναφερόταν σε πανό των διαδηλωτών, στο οποίο γινόταν υπαινιγμός για τη δράση των κυβερνοπειρατών "Anonymous", η οποία έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε πολλές χώρες.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στο Ίντερνετ ένα μακροσκελές κείμενο στο οποίο αναφέρονται λεπτομερώς οι συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν οι διαπραγματεύσεις για την συμφωνία ACTA, σε μία προσπάθεια να αντικρούσει τις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον της από τους αντιτιθέμενους στη συμφωνία για έλλειψη διαφάνειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου