Το φαινόμενο εργαζομένων που παραμένουν απλήρωτοι, ενδεχομένως και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά, εξαπλώνεται. Αυτή η αναστολή μισθοδοσίας, όπως και η ανεργία, που επίσης εξαπλώνεται, οδηγούν σε αδιέξοδα και σε διάλυση ζωών. Επίσης, οδηγεί και σε διάλυση του όποιου κοινωνικού κράτους, αφού μεγάλο μέρος των εργαζομένων σε αυτό, είναι επίμονα απλήρωτο. Δείτε κάποιες περιπτώσεις:
1. Απλήρωτες 8.500 καθαρίστριες σχολείων
Απλήρωτες εδώ και περίπου τέσσερις μήνες παραμένουν οι 120 συμβασιούχοι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων του Δήμου Πειραιά αλλά και οι περίπου 8.500 σ’ όλη την Ελλάδα, καθώς το υπουργείο Παιδείας καθυστερεί να στείλει στις σχολικές επιτροπές τόσο του Δήμου Πειραιά όσο και των υπολοίπων δήμων της χώρας, τα χρήματα που αντιστοιχούν στη μισθοδοσία τους.
Η καθυστέρηση αυτή, που έχει οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενες σε απόγνωση, οφείλεται στο γεγονός ότι το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ), που ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, δεν στέλνει τα χρήματα στις σχολικές επιτροπές των δήμων με τις οποίες οι καθαρίστριες έχουν υπογράψει τη σύμβασή τους.
Το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια του οποίου μίλησε η καθαρίστρια Μαργαρίτα Ρεΐση, εκ μέρους του κλαδικού σωματείου καθαριστριών του Νομού Πειραιά και Νήσων, η οποία αναφέρθηκε στην εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί και στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα χιλιάδες συναδέλφισσές της.
Τόνισε ότι έχουν να πληρωθούν εδώ και περίπου τέσσερις μήνες, ότι οι μισθοί τους είναι 300 ή 400 ευρώ το μήνα, ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο γιατί οι σύζυγοι πολλών γυναικών είναι άνεργοι και άλλοι εργάζονται στη Χαλυβουργία, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορούν ούτε να ταΐσουν τα παιδιά τους και άλλες που δεν έχουν χρήματα ούτε για να αγοράσουν φάρμακα.
«Πρέπει να πληρωθούμε όχι εν όψει των Χριστουγέννων αλλά εν όψει της φτώχειας και της πείνας», επισήμανε η Μ.Ρεΐση και τόνισε ότι «εμάς δεν μας αφορά ο λόγος που το υπουργείο Παιδείας δεν αποδεσμεύει τα χρήματα, ούτε η εμπλοκή που υπάρχει, εμάς το μόνο που μας αφορά και μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να πάρουμε τα χρήματά μας».
Επίσης βασικό αίτημά τους είναι η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να έχουν, όπως τονίζουν, «τα παιδιά μας καθαρά σχολεία».
Στο πρόβλημα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου και ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος, ο οποίος υπογράμμισε ότι για ακόμα μία φορά το κράτος είναι ασυνεπές, με αποτέλεσμα οι συμβασιούχοι καθαρίστριες να είναι πράγματι απλήρωτες, χωρίς ωστόσο να πει πότε και εάν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα.
Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ – papastat@enet.gr
ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=330480
2. Απλήρωτοι 3.000 Εργαζόμενοι σε δομές Ειδικής Αγωγής
Τουλάχιστον 3.000 εργαζόμενοι σε δομές Ειδικής Αγωγής (ΕΑ) στην Αττική είναι απλήρωτοι από 3 μέχρι 10 μήνες: «Με τι ψυχικά αποθέματα να δουλέψεις; Είναι μια δουλειά που θέλει υπομονή, αγάπη για τον άνθρωπο, αλλά είσαι εξαντλημένος από την καθημερινότητα και δεν έχεις άλλο να δώσεις». Τουλάχιστον 15.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες, που φοιτούν στις δομές, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Ειδικής Αγωγής, ενώ οι γονείς καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν τροφεία σε αυτές, ή να κάνουν «δωρεές»: «Τα ιδιωτικά θέλουν 1.500 ευρώ το μήνα κι εγώ παίρνω 800 ευρώ μισθό. Αν κλείσουν οι δομές δε θα μπορώ να πάω ούτε για δουλειά, πού θα αφήνω το παιδί μου;». Την ίδια στιγμή, πάνω από 185.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες παραμένουν εκτός εκπαίδευσης.Χιλιάδες οικογένειες οδηγούνται με γοργά βήματα στο σύγχρονο Καιάδα και χιλιάδες εργαζόμενοι στην εξαθλίωση. Για όλα αυτά, εργαζόμενοι στις δομές Ειδικής Αγωγής, γονείς, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων πραγματοποίησαν χτες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της τριήμερης απεργίας που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή. Μετά τις έντονες πιέσεις των εργαζόμενων, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον γγ Πρόνοιας Γ. Κατριβάνο. Μεγάλη ήταν η απήχηση της εκπροσώπου του Συλλόγου Εργαζομένων Μονάδων Ιδρυμάτων Σχολείων Ειδικής Αγωγής Γεωργίας Κουρή, η οποία ανέδειξε την ανάγκη για ενιαία δράση των εργαζομένων, καθώς η επίθεση είναι κοινή σε όλους, απαίτησε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, να μην πληρώνουν οι οικογένειες τροφεία στις δομές, να μη φύγουν τα παιδιά ακόμη και από αυτές τις ελάχιστες δομές. Η απάντηση του γγ στα παραπάνω ήταν ότι το υπουργείο δεν έχει καμία ευθύνη απέναντι στους γονείς, αλλά μόνο στους εργαζόμενους…
Οι εργαζόμενοι προχωρούν σήμερα σε συγκέντρωση, στις 11 το πρωί στο παράρτημα του υπουργείου Υγείας στην Κηφισίας και αύριο σε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες δομές Ειδικής Αγωγής είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και, αξιοποιώντας αυτό το θεσμικό πλαίσιο, οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις έχουν πετάξει από πάνω τους την ευθύνη για τα ΑμΕΑ. Σήμερα, με το πρόσχημα της κρίσης, η κρατική επιχορήγηση κόβεται. Αλλά και προ κρίσης, οι εργαζόμενοι έμεναν απλήρωτοι και τα οικονομικά κενά καλύπτονταν με ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για τον αποπροσανατολισμό τους από το κύριο ζήτημα. Δηλαδή, την αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, υψηλής ποιότητας ειδική αγωγή που θα ελέγχεται από τα κάτω, παρεχόμενη Πρόνοια και Παιδεία που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες, στις οποίες μπορεί να ανταποκριθεί η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, μειώνοντας σημαντικά το βαθμό αναπηρίας.
ΠΗΓΗ: http://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6581351
3. Απλήρωτοι 850 εργαζόμενοι στο «Πόρτο Καρράς»
Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος – Χριστίνα Νικόλα
Σε τεντωμένο σχοινί, μεταξύ ανεργίας και… φυλακής, ακροβατούν οι εργαζόμενοι του «Πόρτο Καρράς». Αν και παραμένουν απλήρωτοι επί τρεις μήνες καλούνται να αντιμετωπίσουν και τα στελέχη της εταιρίας τα οποία καταθέτουν μηνύσεις εναντίον τους.
Ενδεικτικό παράδειγμα των συνθηκών κάτω από τις οποίες τελούν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης είναι η σύλληψη του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής και εργαζομένου της εταιρίας, κ. Άγγελου Πράτα η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ώρες.
Σε επικοινωνία με τη zougla.gr ο κ. Πράτας διευκρινίζει ότι κατηγορείται για άσκηση βίας και για παρεμπόδιση εισόδου στην εταιρία του διευθύνοντος συμβούλου.
Αιτία στάθηκε το γεγονός ότι τόσο αυτός όσο και οι εργαζόμενοι της εταιρίας προσπαθώντας να διεκδικήσουν το αυτονόητο, δηλαδή τα δεδουλευμένα τους, διαδήλωσαν κάτω από τα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης φωνάζοντας διάφορα συνθήματα.
«Κάναμε μια πορεία ειρηνική, διαδηλώσαμε, φωνάξαμε κάτω από τα γραφεία και σε μισή ώρα φύγαμε από κει αφού είχαμε διαβουλεύσεις με τον ίδιο τον διευθύνων σύμβουλο» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Άξιο σχολιασμού είναι ότι στελέχη της επιχείρησης έχουν ήδη υποβάλλει πέντε μηνύσεις εναντίον του καθώς τον κατηγορούν ότι εισήλθε σε ιδιωτικό χώρο.
«Επειδή λέει εισήρθαμε σε ιδιωτικό χώρο, λες και εμείς δεν δουλεύουμε στον χώρο αυτό 40 χρόνια. Απ’ τη μια είχαμε τις διαβουλεύσεις και από την άλλη μας έκανα μηνύσεις γιατί παρεμποδίσαμε την είσοδο» σημειώνει.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι 850 εργαζόμενοι του «Πόρτο Καρράς», έχουν να δουν το «χρώμα του χρήματος» τρεις μήνες καθώς η διοίκηση τους οφείλει 2,5 μισθούς και το επίδομα αδείας.
Με την κατάσταση πλέον να έχει φτάσει στο απροχώρητο διατείνονται ότι θα προβούν εκ νέου σε κινητοποιήσεις μέχρι να ικανοποιηθούν τα δικαιώματά τους.
ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=430832&cid=4
4. 12 μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο γηροκομείο Άμφισσας
Ούτε έναν, ούτε δυο, αλλά δώδεκα μήνες παραμένουν απλήρωτοι οι 30 εργαζόμενοι του γηροκομείου της Άμφισσας… οι οποίοι ωστόσο εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους 40 ηλικιωμένους που φιλοξενούνται.
Ωστόσο από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά, έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας και να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για το ίδρυμα το οποίο απειλείται με λουκέτο. Οι εργαζόμενοι ζητούν τη βοήθεια της βουλευτού του νομού Φωκίδας και τοπικών φορέων προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς τα ασφαλιστικά ταμεία να καταβάλουν τα απαραίτητα χρήματα για την περίθαλψη των ηλικιωμένων, όπως κάνουν και σε άλλες περιπτώσεις.
ΠΗΓΗ: lamiastar.gr
5. Απλήρωτοι εργαζόμενοι, 7 με 9 μήνες, σε προνοιακές δομές του δήμου Καρδίτσας:
http://www.youtube.com/watch?v=jEHLemsAsb4
6. Απλήρωτοι εργαζόμενοι, ένα χρόνο, της “Βοήθειας στο σπίτι” της Κέρκυρας
Κοντεύουν ένα χρόνο απλήρωτοι. Δεν ξέρουν αν αύριο θα έχουν δουλειά. Και απεργούν διεκδικώντας χρόνια αιτήματα. Είναι οι εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι» και στην Κέρκυρα.
Η κατάσταση που επικρατεί στις προνοιακές δομές δεν έχει προηγούμενο. Εργαζόμενοι που, αποδεδειγμένα προσφέρουν υπηρεσίες σε μη δυνάμενους συμπολίτες μας κι ανθρώπους που διαβιούν σε απομακρυσμένες περιοχές, βρίσκονται σε τραγική οικονομική κατάσταση. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» έχουν περάσει από σαράντα κύματα. Δεν ξέρουν αν αύριο θα ισχύει η σχέση εργασίας τους. Δεν μπορούν να κάνουν οικονομικό και οικογενειακό προϋπολογισμό, γιατί η ημερομηνία πληρωμής τους δεν είναι εκ των προτέρων γνωστή, Δεν ξέρουν καν αν θα πληρωθούν, μιας και είναι ήδη απλήρωτοι από τον περασμένο Γενάρη.
Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου οι εργαζόμενοι αυτών των δομών και στην Κέρκυρα κατήλθαν σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, που αποφασίστηκε από την Γενική τους Συνέλευση, μαζί με τους συναδέλφους τους σε όλη τη χώρα.
«Πληρώστε μας, εξασφαλίστε την εργασία μας»
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν το πλαίσιο των αιτημάτων τους, γνωστών πλέον και χρόνιων.
«Ζητάμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας. (Οι περισσότεροι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιανουάριο του 2011(.
Παραμένουμε σταθεροί στα χρόνια αιτήματα μας για:
Να εξασφαλιστεί η σταθερή και μόνιμη χρηματοδότηση των δομών ΒσΣ ώστε οι εργαζόμενοι να πληρώνονται επιτέλους κάθε μήνα και οι δαπάνες να είναι εξασφαλισμένες.
Να δημιουργηθούν Δ/νσεις Κοινωνικών Υπηρεσιών σε κάθε Δήμο με τμήματα Πρόνοιας και Δημόσιας Υγείας(προβλέπεται άλλωστε και από τον Καλλικράτη) και νομοθετική ρύθμιση για την στελέχωση των υπηρεσιών αυτών με όλο το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό που ήδη εργάζεται χωρίς επαναπροκήρυξη.
Στις 31/12/2011 λήγει οριστικά η χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκή Ένωση.
1,5 μήνα πριν τη λήξη και η πολιτεία ακόμα δεν έχει πάρει απόφαση σχετικά με τα αιτήματα των εργαζομένων.
Ζητάμε την στήριξη όλων στο δίκαιο αγώνα μας ώστε η μέριμνα για τον ανήμπορο ηλικιωμένο άνθρωπο να γίνει πράξη! Ας αναρωτηθούμε αν αξίζει στην Τρίτη ηλικία η πλήρη εγκατάλειψη αλλά και η οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων!!!!».
ΠΗΓΗ: http://www.corfupress.com/news/index.php?option=com_content&view=article&id=15532:%CE%91%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%BF%CE%B9,-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%AE%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B9,-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%B6%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-%C2%AB%CE%92%CE%BF%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%A3%CF%80%CE%AF%CF%84%CE%B9%C2%BB&catid=104:1page&Itemid=206
7. Απλήρωτοι και οι εργαζόμενοι στις κατασκηνώσεις ΚΟΡΕΛΚΟ
« Απλήρωτοι και οι εργαζόμενοι στην ΚΟΡΕΛΚΟ »
Απλήρωτοι από το καλοκαίρι είναι και οι εργαζόμενοι στις κατασκηνώσεις της ΚΟΡΕΛΚΟ.Ελάχιστοι είναι αυτοί …
που έχουν πάρει κάποια χρήματα, ενώ οι υπόλοιποι παρακαλάνε να πάρουν τα χρήματά τους.Είναι ντροπή ρε παιδιά, γιατί οι πελάτες πληρώνουν κανονικά και μετρητά,καθώς και τα ταμεία που προτιμούν τις κατασκηνώσεις.Έχει βρεί ευκαιρία το κεφάλαιο και “πατάει” κάτω τους εργαζόμενους.Να σου χρωστάνε λεφτά και να μην στα δίνουν και μάλιστα σε τέτοιες δύσκολες εποχές.Θα φταίει δηλαδή ο εργαζόμενος να πάει και να τα κάνει “λίμπα”;
Πηγή: planet-greece.blogspot.com
Και ο κατάλογος των απλήρωτων εργαζομένων δεν έχει τέλος … Εννοείται, ότι δεν παρουσιάσαμε τις πασίγνωστες περιπτώσεις απλήρωτων εργαζομένων, όπως της Ελευθεροτυπίας, Alter, εργαζομένων στα γραφεία ΠΑΣΟΚ (!!) κλπ.
http://wp.me/pPn6Y-bJR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου