Σελίδες

Οι λίστες της τρόικας με πάνω από 150 "εκκρεμότητες" του Μνημονίου


Της Δήμητρας Καδδά 

Λίστες με πάνω από 150 «διαθρωτικές» εκκρεμότητες του μνημονίου, πάνε και… έρχονται τις τελευταίες ημέρες στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα να ζητά πέραν των 13,5 δις ευρώ δημοσιονομικών μέτρων, άμεση νομοθετική δράση για κάποιες από αυτές. Στις λίστες σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων: η αύξηση τουλάχιστο κατά 8% των τιμολογίων της ΔΕΗ, εντός του 2012, «ευέλικτο» ωράριο εργασίας, περικοπή των εφάπαξ, των ειδικών μισθολογίων, αύξηση στην συμμετοχή στα φάρμακα, στις εισφορές ασφαλισμένων στο ΟΓΑ, νέα μελέτη για τις κύριες συντάξεις αλλά και παρεμβάσεις για να... «ισοσκελιστεί» η μείωση εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ κατά 4%περίπου. 

Υπάρχουν όμως και πιέσεις της τρόικας για να πωλείται το βρεφικό γάλα και από τα σούπερ μάρκετ, για την κατάργηση τελών και για νέο κύκλο «απελευθερώσεων» σε ΚΤΕΛ, δικηγόρους, μηχανικούς, ενεργειακούς επιθεωρητές και πολλά άλλα «κλειστά» επαγγέλματα. Επίσης υπάρχει εκτενέστατη λίστα εκκρεμοτήτων σε μηχανισμούς κατά της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, της διαφάνειας στις κρατικές δοσοληψίες και στην μισθοδοσία του ευρύτερου δημοσίου που θα μπορούσαν να έχουν βελτιώσει δραστικά την δημοσιονομική εικόνα της χώρας και... δεν έγιναν ποτέ. 

Η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει, με την κυβέρνηση να επιχειρεί -σύμφωνα με πληροφορίες- να «μειώσει» σε περίπου 80-90 τις εκκρεμότητες πείθοντας ότι στις υπόλοιπες έχει κάνει την… δουλειά της. Η συζήτηση συνεχίστηκε και το Σάββατο με επίκεντρο τις τράπεζες, τεχνικά κλιμάκια έχουν παραμείνει στην Αθήνα για το λόγο αυτό και από την Τετάρτη η συζήτηση θα συνεχιστεί και από τους επικεφαλείς στην Αθήνα. 

Κυβερνητικά στελέχη να κάνουν λόγο και για ολιγωρία της τρόικας σε απαντήσεις που περιμένουν ώστε να προχωρήσουν κάποιες από τις δράσεις. Επίσης κάνουν λόγο για διαφορετική «ατζέντα» μεταξύ της Κομισιόν και του ΔΝΤ...

Κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν ότι επιχειρείται να πείσουν την τρόικα: 

- Να αναβάλλει ή να ακυρώσει κινήσεις που θα επιβαρύνουν και άλλο τους πολίτες (τιμολόγια ΔΕΗ, εισφορές ΟΓΑ κλπ). 

- Να αποφευχθεί κάποιες από αυτές να γίνουν προαπαιτούμενες δράσεις για τη καταβολή της επόμενης δόσης όπως φέρεται να ζητούν οι δανειστές για την νέα περικοπή των εφάπαξ, με μόνιμη αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους (άμεση περικοπή αν υπάρξει έλλειμμα στα ταμεία). Στην λίστα των προαπαιτούμενων φέρεται να επιχειρείται να ενταχθεί και ο νέος μόνιμος γενικός γραμματέας εσόδων, η αύξηση των συνεισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ στα επίπεδα του ΕΟΠΥΥ, αλλά και η άμεση συγχώνευση νοσοκομείων. 

- Να αποφύγει να «αυγατίσει» τις εκκρεμότητες του «Μνημονίου 2» και με άλλες επώδυνες παρεμβάσεις που φέρεται να είναι επίσης στο... τραπέζι ειδικά από την πλευρά του ΔΝΤ. 

Οι λίστες που πηγαινοέρχονται μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, περιλαμβάνουν παρεμβάσεις όλων των υπουργείων, που εκκρεμούν. Μεταξύ άλλων: 

- Αναλυτικό σχέδιο αναγκών δημόσιας διοίκησης σε προσωπικό. Εφεδρεία 15.000 υπαλλήλων το2012. 

- Νέες παρεμβάσεις για την «ευελιξία» του ωραρίου απασχόλησης. 

- Παρεμβάσεις στις τιμές και στις αγορές. Πώληση βρεφικού γάλακτος από τα σουπερ μάρκετ, άρση τελών που παραμένουν. 

- Μείωση των εφάπαξ και νέος τρόπος υπολογισμού τους ώστε να μην δημιουργηθούν ελλείμματα στα ταμεία. 

- Νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για την απελευθέρωση των αγορών και των επαγγελμάτων υγείας, φορτοεκφορτωτών, γραφείων εύρεσης εργασίας και προσωρινής απασχόλησης, ξεναγών, δικηγόρων, κατάργηση ελάχιστων χρεώσεων σε ενεργειακούς επιθεωρητές κλπ 

- Επανεξέταση των κύριων συντάξεων ταμείων όπου οι παροχές ξεπερνούν τις κρατήσεις αλλά και μέτρα που θα καλύψουν την τρύπα από την μείωση των εισφορών στο ΙΚΑ κατά 4%. 

- Περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και ανασκόπηση των δημοσιών δαπανών για να βρεθούν πηγές σπατάλης 

- Αποκρατικοποιήσεις. Ο στόχος για 5 δισ. ευρώ φέτος χάθηκε, διαμορφώνεται νέο πρόγραμμα, δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, η προκήρυξη διαγωνισμών και η ανάθεση έργων σε συμβούλους. Καθυστερήσεις και στις νομικές παρεμβάσεις. Εκκρεμεί η εκκαθάριση των κρατικών ενισχύσεων. 

- Ενίσχυση μηχανισμού κατά της φοροδιαφυγής, νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής, μόνιμος γενικός γραμματέας διεθνούς κύρους και μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Νέος κώδικας βιβλίων και στοιχείων. 

- Πλατφόρμα ηλεκτρονικών προμηθειών στην υγεία, πολλές παρεμβάσεις για μείωση λειτουργικού κόστους, αλλά και αύξηση των συνεισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ σε επίπεδα του ΕΟΠΥΥ, νέα λίστα φαρμάκων και μείωση των φαρμάκων που θα δίδονται δωρεάν από τον Οκτώβριο. Άμεση συγχώνευση νοσοκομείων. 

- Τράπεζες. Ανακεφαλαιοποίηση και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις που καθυστερούν λόγω… δόσης. 

- Νέος κύκλος απελευθέρωσης ΚΤΕΛ. 

- Αύξηση της τιμής του ρεύματος ακόμη και κατά 8% εντός του 2012 

- Παρεμβάσεις για την μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25%. Εκκρεμεί ακόμη και η… έναρξη του σχεδίου. 

- Απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Υπολείπονται των στόχων.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου