«Σε κάθε περίπτωση όλα τα θέματα οργάνωσης, στάθμευσης και επάνδρωσης των μονάδων του Στρατού Ξηράς προσδιορίζονται αποκλειστικά με γνώμονα τις επιχειρησιακές απαιτήσεις».
Εάν αυτή η απάντηση αναφέρεται σε κάποια άλλη χώρα και κάποιον άλλο στρατό, ίσως να το πιστεύαμε. Κανονικά αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει. Ομως, η συγκεκριμένη απάντηση προέρχεται από τον έλληνα υπουργό Εθνικής Αμυνας αυτής της χώρας, της οποίας όλοι γνωρίζουμε πώς και γιατί έχει οργανωθεί ο ελληνικός στρατός. Για τα μικροσυμφέροντα των τοπικών οικονομιών και βουλευτών σε ρόλο κομματικών μεσαζόντων.
Κι όμως! Αυτό ισχυρίζεται ο Δ. Αβραμόπουλος απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή για την ίδρυση και λειτουργία μονάδων εθνοφυλακής.
Διαβάστε την ερώτηση του βουλευτή και την απάντηση του υπουργού. Τα σχόλια δικά σας…
Η ερώτηση του βουλευτή Δημήτρη Π. Παπουτσή:
Είναι γνωστό ότι στη βάση της κείμενης νομοθεσίας, αλλά και της υφιστάμενης αμυντικής δομής υπάρχουν και λειτουργούν μονάδες εθνοφυλακής, σε διάφορες ακριτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας.
Οι συγκεκριμένες μονάδες λειτουργούν αποτελούμενες από εφέδρους αλλά και αριθμό μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι στο πλαίσιο της ασκούμενης αμυντικής πολιτικής έχουν σαν μοναδικό και θεμελιώδη σκοπό την αμυντική προστασία της χώρας σε καιρό πολέμου.
Τελευταία, υπάρχουν πληροφορίες ότι αντίστοιχες μονάδες εθνοφυλακής συγκροτούνται στο πλαίσιο συντεταγμένης κατεύθυνσης από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σε άλλες περιοχές στο εσωτερικό της χώρας, όχι κατ’ ανάγκη ακριτικές.
Συγκεκριμένα, δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας δρομολογείται και στο Ν. Καβάλας, με αποτέλεσμα να προβάλλεται σειρά εύλογων ερωτημάτων από πολίτες και τοπικά Μ.Μ.Ε. για τον αντικειμενικό σκοπό της ίδρυσης και λειτουργίας αυτών των μονάδων σε καιρό ειρήνης.
Επίσης, τίθενται εύλογα ερωτήματα για το αν τα μέλη αυτών των μονάδων εθνοφυλακής έχουν στην άμεση διάθεσή τους οπλισμό ή άλλης φύσεως αμυντικά ή τεχνικά μέσα.
Ως εκ τούτου, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Ποιό είναι το συνολικό νομικό και κανονιστικό πλαίσιο, δυνάμει του οποίου λειτουργούν οι συγκεκριμένες μονάδες;
2. Ποιος είναι στο σύνολο του ο αμυντικός σχεδιασμός της χώρας που έχει σχέση με τη δημιουργία και τη λειτουργία τέτοιων μονάδων σε όλη την επικράτεια;
Η απάντηση του υπουργού Δ. Αβραμόπουλου:
Το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των Ταγμάτων Εθνοφυλακής καθορίζεται με τον Ν.1295/1982 «Περί Εθνοφυλακής» και τον ΣΚ 92-1 «Γενικός Κανονισμός Οργάνωσης και Λειτουργίας Εθνοφυλακής».
Οι Μονάδες Εθνοφυλακής, για την επάνδρωση των οποίων καλείται προσωπικό που διαμένει στην περιοχή με διαταγή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, αναλαμβάνουν τις παρακάτω γενικές αποστολές:
(1) Συμβολή στην άμυνα της χώρας, ενίσχυση και υποβοήθηση των Ενόπλων Δυνάμεων στην εκπλήρωση της αποστολής τους.
(2) Συμβολή στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (θεομηνίες, πυρκαγιές, σεισμοί).
(3) Η υποβοήθηση του έργου του Στρατού σε περίπτωση μερικής ή γενικής επιστράτευσης.
(4) Η συμμετοχή στην εξασφάλιση έργων κοινής ωφελείας στρατηγικής σημασίας.
Στην Περιοχή Ευθύνης του ΤΕΘ ΚΑΒΑΛΑΣ υφίσταται αριθμός έργων κοινής ωφέλειας στρατηγικής σημασίας ( π.χ. Α/Δ, λιμένες, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ).
Σε κάθε περίπτωση όλα τα θέματα οργάνωσης, στάθμευσης και επάνδρωσης των Μονάδων του Στρατού Ξηράς προσδιορίζονται αποκλειστικά με γνώμονα τις επιχειρησιακές απαιτήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου