Σελίδες

"Μπουμ" 30% στην αναλογία κλειστών-ανοιχτών καταστημάτων


Του Βασίλη Γεώργα 


Κύμα λουκέτων στην αγορά «ερημώνει» τους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά, όπου σχεδόν τρία στα δέκα καταστήματα έχουν κατεβάσει ρολά, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.


Η μεγάλη πτώση στην κατανάλωση και η οικονομική ύφεση που πλήττει επιχειρηματίες και νοικοκυριά έχουν γίνει αιτία να κλείσουν τους τελευταίους μήνες στην Αττική 2.374 εμπορικά καταστήματα σε σύνολο 9.275, αριθμός που αντιστοιχεί στο 25,6% των καταστημάτων. 


Η αναλογία των κλειστών επιχειρήσεων προς τις ανοιχτές κατέγραψε αύξηση κατά 30% μόνο μέσα στον τελευταίο χρόνο, με την ΕΣΕΕ να κάνει λόγο «για επιδημία λουκέτων στην αγορά η οποία συνεχίζεται και αυξάνεται σαν μεταδοτική ασθένεια». 


Με βάση τα στοιχεία της έρευνας που είναι η τέταρτη τα τελευταία χρόνια, στο σύνολο της Αττικής είναι κλειστό το 26,7% των καταστημάτων, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 2.074 επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κατεβάσει ρολά σε σύνολο 7.768 καταστημάτων. Στον Πειραιά το ποσοστό φτάνει στο 27,3% καθώς είναι κλειστές πλέον 633 επιχειρήσεις σε σύνολο 2.313.








Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας έχει επιδεινωθεί σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο 6μηνο, αφού το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 29,6% από 24,4% που ήταν τον Μάρτιο του 2011.  


Μεταξύ των εμπορικών δρόμων υπάρχουν ορισμένοι στους οποίους διαπιστώνεται  ιδιαίτερα  υψηλά  ποσοστά  συγκέντρωσης  κλειστών επιχειρήσεων.  Είναι  ενδιαφέρον  ότι  πρόκειται  για  εμπορικούς  δρόμους  με διαφορετικά χαρακτηριστικά εμπορικής επιχειρηματικότητας (ύψος ενοικίων, τύπος  εμπορίου  κ.ά.)  που  όμως  αποτελούν  παραδοσιακούς  εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά.  


Έτσι στη Σταδίου, το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων φτάνει το 42%, στη Χαριλάου Τρικούπη το 35%, στην Εμ. Μπενάκη το 32%, στην Τσακάλωφ το 33,7%, στη Νοταρά (Πειραιάς) οι μισές σχεδόν επιχειρήσεις είναι κλειστές (44%), ενώ στην Υψηλάντου το ποσοστό είναι 36% και στη Γούναρη στη Γλυφάδα 40%. 


Η οδός Πατησίων εμφανίζει ένα ποσοστό της τάξης του  26,2%, σχετικά μικρότερο προς το αντίστοιχο του συνόλου της Αθήνας, με κύριο χαρακτηριστικό τη συνύπαρξη παραδοσιακών και σύγχρονων δραστηριοτήτων. 


Ο Πειραιάς παρουσιάζει αντίστοιχη εικόνα με το κέντρο της Αθήνας, αφού το 27,3% των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους είναι κλειστά.  Επιπλέον, ο Πειραιάς παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των λουκέτων αφού σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2011 τα κλειστά καταστήματα στο σύνολο των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.  


Στην Ν. Ιωνία και συγκεκριμένα στην Λεωφόρο Ηρακλείου η οποία εξυπηρετεί τρεις κατά σειρά περιοχές (Ν. Ηράκλειο, Ν. Ιωνία, Πευκάκια) το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων έφτασε το 28,1%, ενώ τον προηγούμενο χρόνο ήταν 17,8% και το προηγούμενο εξάμηνο 21%. Ακόμα και στην περιοχή της Κηφισιάς, στο σύνολο πέντε εμπορικών δρόμων το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων φτάνει περίπου το 23,7%.


Στην έρευνα της ΕΣΕΕ επισημαίνεται ότι πλέον τα λουκέτα «εξαπλώνονται» πλέον και σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις οι οποίες διακόπτουν τη δραστηριότητα τους και δεν περιορίζονται μόνο στα μικρά μαγαζιά.  Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφεται ως  κοινό  γνώρισμα  μια  τοπική  συγκέντρωση  των  κλειστών  επιχειρήσεων.  Εκεί  που κλείνει μια επιχείρηση κλείνουν και άλλες. Επιπλέον, οι στοές στο κέντρο  της Αθήνας περιλαμβάνουν όχι μόνο  κλειστές  επιχειρήσεις  αλλά  επαγγελματικούς  χώρους,  οι  οποίοι  παραμένουν  αναξιοποίητοι  για  μεγάλα χρονικά διαστήματα.   


Σε πολλούς εμπορικούς δρόμους διαπιστώθηκε ότι οι κλειστές επιχειρήσεις  αφορούν και άλλους κλάδους της οικονομίας,  όπως  μεταποίηση,  καφετέριες, ανταλλακτικά  αυτοκινήτων  (ιδίως  σε  πιάτσες),  υπηρεσίες  κτλ


   
Η ερήμωση δρόμων από τέτοιου είδους επιχειρήσεις, οι οποίες είναι  άμεσα συνυφασμένες με τη λειτουργία της τοπικής αγοράς. Παρατηρείται επίσης μια μετακίνηση εμπορικών  επιχειρήσεων  από  παρόδους σε  κεντρικούς  δρόμους  των  πόλεων.  Η  κίνηση  αυτή  είναι αναμενόμενη λόγω  μείωσης  των  ενοικίων  και  μεγάλης προσφοράς κενών καταστημάτων που  βρίσκονται σε εμπορικότερα σημεία. 


Το κέντρο της Αθήνας  συγκεντρώνει  το  μεγαλύτερο  ποσοστό  κλειστών  επιχειρήσεων  σε  σύγκριση με όλες τις άλλες υπό εξέταση περιοχές.   Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ προφανώς αυτή η εξέλιξη  έχει προκληθεί και από διάφορους λόγους πέραν της οικονομικής κρίσης, όπως  η αύξηση της εγκληματικότητας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου