Σελίδες

Μαίνεται ο «πόλεμος» για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων

Μαίνεται ο υπόγειος «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει μεταξύ τραπεζών και οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αναφορικά με το μείζον θέμα της ρύθμισης των στεγαστικών δανείων.


Καλά πληροφορημένες πηγές, από τον τραπεζικό κλάδο, μιλώντας μας, εξήγησαν κατά τρόπο κατηγορηματικό πως παρά τις όποιες περί του αντιθέτου διαρροές έχουν κάνει τις τελευταίες ώρες από την κυβέρνηση σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, καμία ουσιαστική συζήτηση δεν έχει γίνει και πολύ περισσότερο καμία συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζουν ότι «μια τέτοια, γενική ρύθμιση, για τα δάνεια που έχουμε δώσει, θα ήταν παράνομη» και απειλούν να καταφύγουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αν η πίεση, μέσω διαρροών, συνεχισθεί.

Τι λένε από την πλευρά της κυβέρνησης; Αυτό που κυρίως υποστηρίζεται είναι πως θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση, η οποία, κατά κανόνα, θα περνούσε από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

Χωρίς να έχει προηγηθεί κανείς νομοθετικός κανόνας ή κάποια απόφαση από τη Βουλή ή από οπουδήποτε αλλού.

Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους ανταπαντούν ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις γίνονται ούτως ή άλλως από τα καταστήματα τους σε χιλιάδες δανειολήπτες, σε καθημερινή βάση και δεν χρειάζεται καμίας μορφής κρατική παρέμβαση.

Κοινή είναι η εκτίμηση μεταξύ των τραπεζιτών ότι στο υπουργείο Οικονομικών «παίζουν» με το λαϊκό αίτημα για να «χαριστούν» δάνεια, γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει.

Γι' αυτό και κατηγορούν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα για λαϊκισμό.

Αν πάντως αυτή η ιστορία «τραβήξει σε μάκρος», δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η παρέμβαση της ΕΚΤ, με ό,τι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται σε αυτή τη φάση.

newsbomb.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου