Σελίδες

Δώστε λεφτά στις επιχειρήσεις...


Το πρόβλημα ρευστότητας απειλεί με καταστροφή το σύνολο της Οικονομίας κι όχι μόνο τις επιχειρήσεις που θα είχαν έτσι κι αλλιώς πρόβλημα κι ανεξάρτητα από την κρίση. Το χειρότερο όλων, όμως, είναι ότι οι τράπεζες ακολουθούν μία εξωφρενικά παράλογη και ανόητη πολιτική έναντι των υγειών επιχειρήσεων. Έτσι, πυροβολούν τα πόδια τους, αλλά και την λογική. Η λύση είναι μπροστά στα μάτια τους. Αρκεί να θελήσουν να την δουν...


Δώστε λεφτά στις επιχειρήσεις! Αυξήστε την ρευστότητα στην αγορά. Θα πει κάποιος σε αυτό το σημείο ότι οι τράπεζες δεν διαθέτουν ρευστότητα και θα έχει απόλυτο δίκιο. Ζεστό χρήμα δεν υπάρχει, αλλά μπορεί να δημιουργηθεί! Αν οι τράπεζες δώσουν την δυνατότητα στις βιώσιμες επιχειρήσεις να μην πληρώσουν τα δάνειά τους ή μέρος των δανείων τους για ένα ή δύο χρόνια, θα έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην προσπάθεια της ανακοπής του κύματος της ύφεσης. Θα έχουν προσφέρει χρόνο και ο χρόνος είναι χρήμα.


Τι κάνουν σήμερα οι τράπεζες; Γίνονται πιεστικές και μάλιστα σε απίστευτο βαθμό απέναντι σε επιχειρήσεις που είναι σε θέση να πληρώσουν. Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα. Αν οδηγηθούν σε αδιέξοδο κι αυτοί που είναι ακόμη σε θέση να παράγουν, ποιος θα έχει μείνει στο τέλος για να δουλεύει, να προσφέρει θέσεις εργασίας και να πληρώνει φόρους από τα κέρδη του; 


Ποια είναι η πρόταση; Να διαμορφωθεί από την κυβέρνηση και σε συνεργασία με τις τράπεζες ένα διάφανο πλαίσιο που θα επιτρέπει σε επιχειρήσεις που ανταποκρίνονται μέχρι σήμερα στις υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο και τις τράπεζες να εξακολουθήσουν να είναι υγιείς και στο μέλλον. Οι τράπεζες θα μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν τους τόκους της περιόδου της αναστολής των πληρωμών και μάλιστα θα μπορούσαν να αντλήσουν και ρευστότητα με τις τιτλοποιήσεις. 


Η υιοθέτηση της πρότασης δεν έχει κόστος. Έχει, όμως, οφέλη: Οι τράπεζες έχουν ελπίδα ότι με αυτό τον τρόπο θα έχουν στο μέλλον έναν ικανό αριθμό αξιόλογων επιχειρήσεων για πελάτες τους. Η εναλλακτική τους λύση είναι να οδηγήσουν όλες τις επιχειρήσεις στην χρεοκοπία και  να γεμίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με άχρηστα ντουβάρια. 


Οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την κρίση και να ισχυροποιήσουν την θέση τους, διασφαλίζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. 


Το κράτος θα δείξει ότι είναι αποφασισμένο να σταματήσει εδώ τις επιπτώσεις της ύφεσης κι ότι βρίσκεται στο πλευρό των υγειών επιχειρήσεων. 


Θανάσης Μαυρίδης


thanasis.mavridis@capital.gr




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου