1) Γιατί η επιστροφή στη δραχμή θα είναι καταστροφική...
Μια απόφαση για επιστροφή στη δραχμή θα είναι καταστροφική, γιατί συνεπάγεται ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και πιθανά έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις η χώρα πολιτικά επιστρέφει στα δεδομένα της δεκαετίας του ’60, όμως χωρίς τις ΗΠΑ να διαθέτουν την ίδια ισχύ που διέθεταν τότε και την Ελλάδα να έχει την αξία της στρατηγικής εγγύτητας της Σοβιετικής Ένωσης...
Από γεωπολιτική άποψη η έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφική. Υπολογίστε μόνο αν η Κύπρος θα μπορούσε να αγνοήσει τις τουρκικές αντιρρήσεις και θα προχωρούσε στη γεώτρηση στην ΑΟΖ της αν δεν ένιωθε πως αποτελεί τμήμα της Ευρωζώνης και της αλληλεγγύης της.
Η έξοδος από το ευρώ μετατοπίζει το κέντρο βάρους της Ελλάδας από την Ευρώπη κάπου στη Ν.Α. Μεσόγειο και τα Βαλκάνια...
Η πολιτική ζωή της χώρας αντί να πιεστεί να ξεφύγει από το πελατειακό καθεστώς, θα επιστρέψει βαθύτερα σε αυτό, μέσω του μοντέλου τρία χρόνια λιτότητας για να μοιράσουμε το τέταρτο περισσότερα απ’ όσα μαζέψαμε...
Η λογιστική του εθνικού νομίσματος...
Από οικονομική σκοπιά μια επιστροφή στη δραχμή σημαίνει διαδοχικές υποτιμήσεις, οι οποίες θα σταματήσουν μόνο όταν προκύψει κάποιο σοβαρό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και δημιουργίας κλίματος για την προσέλκυση επενδύσεων.
Αυτά δηλ. που μας ζητάνε οι εταίροι να γίνουν και εντός ευρώ με ελεγχόμενη χρεοκοπία.
Εντός ευρώ η προσαρμογή πρέπει να γίνει με εσωτερική υποτίμηση δηλαδή μείωση των ονομαστικών μισθών. Με την δραχμή αυτό θα γίνει αυτόματα. Οι ονομαστικοί μισθοί θα μένουν ίδιοι αλλά η αγοραστική τους δύναμη θα μειώνεται ανάλογα με τις υποτιμήσεις.
Επιστροφή στη δραχμή και υποτιμήσεις σημαίνει:
Για εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα: Αυτόματη μείωση της αγοραστικής αξίας των μισθών κατά το μέγεθος της υποτίμησης... Η μείωση της αγοραστικής δύναμης θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν μιας εσωτερικής υποτίμησης στα πλαίσια μιας ελεγχόμενης χρεοκοπίας εντός του ευρώ. Όσοι εργάζονται σε εξαγωγικές επιχειρήσεις σαν στελέχη θα έχουν την ευκαιρία γρηγορότερα να αναπληρώσουν μέρος των απωλειών...
Για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο: Μείωση της αγοραστικής αξίας των μισθών κατά το μέγεθος της υποτίμησης. Οι μεταρρυθμίσεις που θα χρειαστούν για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κινηθούν πάλι στην κατεύθυνση ενός μικρότερου και λειτουργικότερου κράτους... άρα, οι απολύσεις αποτελούν μονόδρομο σε κάθε περίπτωση.
Για συνταξιούχους: Μείωση της αγοραστικής δύναμης ανάλογα με το μέγεθος της υποτίμησης. Τα ταμεία είναι χρεοκοπημένα λόγω κακοδιαχείρισης και υπερβολικής έκθεσης σε ελληνικά κρατικά ομόλογα. Ένα χρεοκοπημένο κράτος δεν έχει την δυνατότητα να πληρώνει ούτε αξιοπρεπείς ονομαστικές συντάξεις...
Για τραπεζικές καταθέσεις: Το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή προϋποθέτει την μετατροπή των καταθέσεων από ευρώ σε δραχμές. Αυτός είναι ο λόγος που οι καταθέτες τα τελευταία δυο χρόνια αποσύρουν τις καταθέσεις, για να τις εξασφαλίσουν εντός ή εκτός Ελλάδας σε ευρώ και να αποφύγουν την απαξίωσή τους με τις υποτιμήσεις της δραχμής.
Για Τράπεζες: Οι τράπεζες έχουν πρόβλημα με τα κρατικά ομόλογα, πρόβλημα με τα επισφαλή δάνεια. Με την επιστροφή στη δραχμή θα προστεθεί και το πρόβλημα μετά την κρατική χρεοκοπία και την ιδιωτική χρεοκοπία. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δώσει δάνεια με βάση τις καταθέσεις που υπάρχουν, αλλά και δάνεια που έχουν λάβει από τις διεθνείς αγορές και την ΕΚΤ. Όπερ, οι ίδιες χρωστάνε σε ευρώ, ενώ θα τους χρωστάνε σε δραχμές... Θα υπάρξει κομφούζιο με νομικές αντιπαραθέσεις που θα κρατήσουν χρόνια...
Για επιχειρήσεις: Η δραχμή στο βαθμό που μειώνει αυτόματα το εργατικό κόστος και κατά συνέπεια το τελικό κόστος κάνει τα ελληνικά προϊόντα ανταγωνιστικά.
Τα άλλα κόστη όμως στο βαθμό που αφορούν εισαγόμενες πρώτες ύλες θα ανέβουν λόγω της υποτίμησης.
Επιπλέον το δανειακό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις θα γίνει δύσκολο, λόγω υψηλού πληθωρισμού. Προ σύγκλισης ευρώ είχαμε επιτόκια 15 και 20%, αυτό απαιτούσε ένα περιθώριο κέρδους διπλάσια για να καταστήσει ένα δάνειο αποπληρώσιμο...
Ξένες επενδύσεις: Για να επενδύσει κάποιος σε μια χώρα με εθνικό νόμισμα θα πρέπει εκτός όλων των άλλων να συνυπολογίσει και το ρίσκο ενός αδύνατου και ασταθούς νομίσματος. Στην Ασία αυτό, λόγω του δραματικά χαμηλού εργατικού κόστους, συμφέρει. Στην Ελλάδα θα χρειαστούν μισθοί Ινδίας και Βιετνάμ για να συμφέρει...
Η δραχμή εγγυάται μισθούς με αγοραστική δύναμη Ινδίας και όχι το ευρώ.
Το χρέος: Το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί ανάλογα με την υποτίμηση της δραχμής. Επιπλέον η χρεοκοπία θα χτυπήσει και το ιδιωτικό χρέος που ανέρχεται σε πάνω από 200 δισ. ευρώ. Θα υπάρξει στάση πληρωμών και η χώρα θα χρειαστεί δεκαετίες για να επιστρέψει στις αγορές. Οι δανειστές θα απαιτούν για δεκαετίες τις οφειλές και θα προσπαθήσουν να κατάσχουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό.
Οι εισαγωγές: Οι εισαγωγές θα γίνονται μόνο με μετρητά σε ξένο συνάλλαγμα. Η χώρα θα αναγκαστεί να καταναλώνει με βάση το συνάλλαγμα από εξαγωγές και την τουριστική κίνηση από το εξωτερικό. Οι εξαγωγές φτάνουν τώρα περίπου τα 20 δισ. ευρώ και τα έσοδα από τον τουρισμό είναι λιγότερα από 15 δισ. το χρόνο.
Θα μειωθούν οι τιμές στα τρόφιμα: Σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης τα τρόφιμα στη βασική τους μορφή παρουσιάζουν μικρές διαφορές. Η τιμή ενός προϊόντος διαμορφώνεται από πολλούς συντελεστές, εισαγόμενους και ενδογενείς. Οι εισαγόμενοι συντελεστές εξαρτώνται από σκληρό συνάλλαγμα και δεν ευνοούνται από την υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος, αντιθέτως...
Αν εσείς είστε παραγωγός φασολιών π.χ. το κόστος της παραγωγής εξαρτάται από αρκετούς εισαγόμενους συντελεστές (γεωργικά μηχανήματα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα) και είναι αυτό μεταξύ άλλων που ορίζει την τελική τιμή. Η τελική τιμή εξαρτάται περισσότερο από τις διακυμάνσεις του πετρελαίου και άλλων βασικών συντελεστών και μόνο από το εργατικό κόστος στο εσωτερικό.
Αν επίσης σαν παραγωγός βρείτε στη Γερμανία καλύτερες τιμές, θα πουλήσετε εκεί και όχι στην Ελλάδα επειδή οι άνθρωποι αμείβονται με μικρότερους μισθούς. Δεν υπάρχει λόγος να μειωθούν οι τιμές ουσιαστικά στην Ελλάδα, λόγω δραχμής.
Θα μειωθούν οι τιμές στα καύσιμα: Οι τιμές είναι διεθνείς, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η μείωση των μεγάλων κρατικών φόρων στα καύσιμα. Αλλά αυτό δεν είναι θέμα δραχμής ή ευρώ.
Θα μειωθούν τα ενοίκια: Τα ενοίκια θα μειωθούν καθώς στα ακίνητα οι τιμές διαμορφώνονται κυρίως από την εσωτερική ζήτηση. Όταν μετά από χρόνια προκύψει οικονομική ανάπτυξη, η ζήτηση θα αυξηθεί και κατά συνέπεια θα αυξηθούν και οι τιμές ακινήτων και ενοικίων...
Θα πέσουν ή θα ανέβουν οι μετοχές: Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα ναι. Μακροπρόθεσμα όχι. Βραχυπρόθεσμα οι εταιρείες που παράγουν θα πληρώνουν τους εγχώριους συντελεστές κόστους σε δραχμές και θα πουλάνε τις εξαγωγές σε ευρώ. Αυτό θα δημιουργήσει αύξηση κερδών και θα σπρώξει τις μετοχές σε άνοδο.
Μακροπρόθεσμα οι εταιρείες που δεν μπορούν να δανειστούν σε ξένο νόμισμα με χαμηλό επιτόκιο, θα αντιμετωπίσουν απαγορευτικά για την ανάπτυξη επιτόκια. Δεν είναι τυχαίο που οι ελληνικές επιχειρήσεις ανέπτυξαν πολυεθνική δράση μετά την έλευση του ευρώ. Εξάλλου την μεγαλύτερη άνοδο το ελληνικό χρηματιστήριο την έκανε ενόψει της έλευσης του ευρώ.
Τουρισμός: Η επιστροφή στη δραχμή θα κάνει πιο φτηνό προορισμό την Ελλάδα. Αυτό είναι θετικό, αλλά δεν θα βοηθήσει στη βελτίωση του προϊόντος. Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε πως η δεκαετία του ευρώ παρά τα αντικίνητρα της υψηλής ισοτιμίας, ήταν αυτή που σαν χώρα γράψαμε την μεγαλύτερη αύξηση επισκέψεων...
Πόσο πιθανή είναι η επιστροφή στη δραχμή;
Στη δραχμή μπορούμε να επιστρέψουμε μόνο αν το αποφασίσουμε μόνοι μας καταβάλλοντας το ανάλογο κόστος.
Το νομικό καθεστώς του ευρώ δεν το επιτρέπει να γίνει μονομερώς.
Μόνοι μας στα πλαίσια της εθνικής κυριαρχίας μπορούμε να κηρύξουμε την Ελλάδα ακόμη και «Βουδιστική» δημοκρατία με νόμισμα "πλατανόφυλλα".
Αυτό όμως που μπορούν να μας κάνουν οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι να κλείσουν τις στρόφιγγες της ρευστότητας στις τράπεζες και να μας εξαναγκάσουν σε ασφυξία. Δεν έχουν όμως κανένα λόγο να το κάνουν, ίσα-ίσα...
Αν η κρίση επεκταθεί όμως, οι πιθανότερες επιλογές που απομένουν είναι ή η ενοποίηση της ευρωζώνης ή η φυγή της Γερμανίας από αυτή.
2) Η αγορά ενόψει των εξελίξεων...
Η αγορά πανηγύρισε χθες την απομάκρυνση του δημοψηφίσματος. Θα πανηγυρίσει ακόμη περισσότερο αν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις που θα βάλουν τη βάση για ένα σταθερό πλαίσιο εντός του οποίου θα γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Οι πολιτικές εξελίξεις θα δώσουν το τόνο...
Οι κυβερνητικές παλινωδίες είναι αστείες και το μόνο που επιβεβαιώνουν είναι τις ανησυχίες μας για την στοιχειώδη επάρκειά της.
3) Το ευρώ είναι που μας καταστρέφει…
Κ. Στουπα, εγω δεν ξερω να γραφω τοσο καλα οσο εσεις γι΄αυτο θα πω οσο πιο απλα μπορω τις σκεψεις μου.
Καταρχην σκεφτομαι τι θα ψηφιζα αν γινοταν το δημοψηφισμα. (Λεω αν γιατι δεν πιστευω οτι θα γινει. Αληθεια ποσο περηφανος αισθανεστε που σας διαταζουν οι ξενοι τι να κανετε μεσα στη χωρα σας?).
Λοιπον απο τη μια μερια εχουμε τη δραχμη. Αυτη την στιγμη πραγματικα δεν μπορω να σκεφτω ακριβως ολες τις συνεπειες που θα ειχα η επιστροφη μας στη δραχμη. Ας πουμε ομως οτι εχετε δικιο και οτι ειναι η πληρης καταστροφη.
Απο την αλλη εχουμε το ευρω.
α) Εδω αυτη τη στιγμη ειναι λιγο πιο καθαρα τα πραγματα. Μου ζητατε να συμφωνησω σε κατακορυφη πτωση του βιοτικου μου επιπεδου(δηλαδη με δραχμη δεν θα εχω καθολου φαι με ευρω απλως θα τρωω για να μην πεθανω).
Μου ζητατε να χασω ολα τα εργασιακα μου δικαιωματα.
β) Να με πετανε στο δρομο σαν σκυλι οποτε θελουν χωρις να εχω καμια διασφαλιση. (με την ελπιδα οτι σε καμια κατοσταρια χρονια τα πραγματα θα εχουν διορθωθει).
γ) Μου ζητατε να παραδωσω στα παιδια μου εργασια με 400 ευρω με μονοημερες συμβασεις χωρις αποζημειωσεις κ. α(με την ελπιδα οτι σε καμια κατοσταρια χρονια τα πραγματα θα φτιαξουν).
δ) Μου ζητατε να μου κανει κουμαντο και να με ξεφτιλιζει μεσα στη χωρα μου ο καθε ξυπολητος ευρωπαίος(με την ελπιδα οτι σε καμια κατοσταρια χρονια τα πραγματα θα εχουν διορθωθει. )
ε) Πραγματικα δεν ξερω τι θα επρεπε να διαλεξω. Εναν ακαριαιο θανατο οπως λετε εσεις την δραχμη η εναν αργο βασανιστικο και εξευτελιστικο θανατο οπως μας προτεινετε.
Απάντηση:
α) Γιατί πιστεύετε πως με την δραχμή δεν θα υπάρξει κατακόρυφη πτώση του βιοτικού σας επιπέδου; Το βιοτικό επίπεδο και η πραγματική μισθοί εξαρτώνται από την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της πραγματικής οικονομίας και όχι από τη δραχμή.
Αν ανατρέξετε στην προ ευρώ εποχή, της δραχμής, θα δείτε πως το βιοτικό επίπεδο ήταν από τα χαμηλότερα της Δυτικής Ευρώπης.
Από την πείνα δεν θα πεθάνετε ούτε με τη δραχμή ούτε με το ευρώ. Απλά με τη δραχμή για να αγοράσετε έναν υπολογιστή στο παιδί σας θα πληρώνετε πολύ περισσότερα από ό,τι με το ευρώ.
Τα εργασιακά σας δικαιώματα χωρίς θέσεις εργασίας δεν αξίζουν τίποτα. Αν μιλάτε για το δημόσιο τομέα τα κεκτημένα σας είναι σε βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας και στο βαθμό που το κράτος χρεοκόπησε αποτελούν «άδειο πουκάμισο».
β) Διασφάλιση της θέσης εργασίας και δικαιωμάτων της μπορεί να υπάρξει μόνο όταν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη και ζήτηση για θέσεις εργασίας. Χωρίς αυτά η όποια διασφάλιση αποτελεί ψευδαίσθηση που αργά ή γρήγορα θα εξαφανιστεί.
γ) Αυτό το έχετε πετύχει ήδη. Η οικονομία μας δεν είναι ανταγωνιστική και είναι παρασιτική. Τα παιδιά μας είτε σε ευρώ είτε σε δραχμές θα αμείβονται με μισθούς Βουλγαρίας. Μέσω του ευρώ οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να μας επαναφέρουν ταχύτερα και ασφαλέστερα σε καλύτερους μισθούς και ευημερίας...
δ) Αυτό συνέβαινε και με τη δραχμή και είναι ίδιον των μικρών κρατών και ιδίως αυτών που εξαρτώνται οικονομικά από άλλους. Στα 200 χρόνια του ελληνικού κράτους το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έχει περάσει με τους ξένους, ουσιαστικά να κυβερνάνε. Με τη συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη είχαμε την δυνατότητα της ισότιμης συγκυριαρχίας με ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους πολίτες ισχυρών εθνών.
ε) Και με τη δραχμή δεν θα χαθούμε όπως δεν χαθήκαμε τόσα χρόνια. Απλά, θα ανήκουμε σε ένα κόσμο με λιγότερες ευκαιρίες για τα παιδιά μας, όπως ανήκαν και οι γονείς μας...
4) Ομόλογα ΟΤΕ
Κυριε Στουπα καλησπερα. Σας διαβαζω καθημερινα και εκτιμω πολυ την πενα σας, απο την οποια διαφωτιζομαι και συμφωνω τις πιο πολλες φορες.
Θα ηθελα αν επιθυμειτε να μου απαντησετε σχετικα με τα εταιρικα ομολογα και ειδικοτερα για αυτο του ΟΤΕ, που κανατε αναφορα πριν 2-3 βδομαδες στην εφημεριδα Κεφαλαιο. Ποσο ασφαλες ειναι στη ληξη του περαν της πτωχευσης του ΟΤΕ;
Το επερχομενο ισως κουρεμα των δημοσιων ταμειων θα το επηρεασει; Ευχαριστω προκαταβολικα.
Αυγουστης Δημητρης
Απάντηση: Όσο ο ΟΤΕ δεν κηρύττει προστασία από πιστωτές οφείλει να πληρώσει τις υποχρεώσεις του μεταξύ των οποίων είναι και τα ομόλογα. Καμιά σχέση με ταμεία και κουρέματα.
Περισσότερα άρθρα
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον;
04/11/2011 07:41 από new_drahma
για τα περισσοτερα του αρθρου, αλλα κυριως για το "γεωπολιτικο" σχολιο σας +10000000000000
04/11/2011 07:48 από Ανώνυμος
ψεμματα , ψεμματα , ψεμματα και παλι ψεμματα κυριε Στουπα, ξεχασατε να συμπληρωσετε και μια παραγραφο για τους ανεργους , οπως και οτι με το ευρω θα εχεις Παπανδρεου , Σαμαρα , παπανδρεου , καραμανλη (αλλα αυτο δεν σας πειραζει, σας πειραζει?)
04/11/2011 07:52 από Ανώνυμος
καταλαβες τι σου λεει ο κυριος Στουπας παλληακρι , ειρτε με ευρω ειτε με δραχμη εσυ θα υποφερεις , αλλα με το ευρω δεν θα υποφερουν οσοι κονομανε τωρα απο επιδοτησεις , οσι ειναι κολλητοι των κομματων κλπ κλπ εσυ μπορεις να ψοφησεις αυτοι μην παθουν τιποτα.
04/11/2011 07:53 από Last Stand
Τώρα που σε αντίθεση με ότι έλεγε ο κ. Στούπας χρεοκοπήσαμε ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ (και θα ΞΑΝΑχρεοκοπήσουμε γιατί ΠΑΛΙ δεν δόθηκε λύση) και δεν μπορεί πια να ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα, θα περιοριστεί στο τροπάριο της δραχμής. Μέχρι να γίνει και αυτό οπότε πολύ θα ήθελα να δω με τι θ' ασχοληθεί στην συνέχεια.
Η δραχμή έρχεται, το ίδιο και η διάλυση της γεμάτης καρκινώματα πλέον ευρωζώνης. Δεν είναι θέμα επιλογής. Οι νόμοι της αγοράς οδηγούν νομοτελειακά εκεί και δεν ενδιαφέρονται εάν αυτό είναι καλό ή κακό. Απλώς ΕΙΝΑΙ.
04/11/2011 08:19 από DENIS 1966
egv lev na fygoyme apo to eyrv kai na pame sto dolario USA na ginoyme h 53 politeia tvn U. S. A tote ua eimaste kallytera apo pote!!!!
04/11/2011 08:29 από sprinter
Στούπας: 'Για επιχειρήσεις: Η δραχμή στο βαθμό που μειώνει αυτόματα το εργατικό κόστος και κατά συνέπεια το τελικό κόστος κάνει τα ελληνικά προϊόντα ανταγωνιστικά.
Τα άλλα κόστη όμως στο βαθμό που αφορούν εισαγόμενες πρώτες ύλες θα ανέβουν λόγω της υποτίμησης. '
Μόνο το παραπάνω να απομονώσω, θα καταλάβω πως η γνώση σας για τα στοιχειώδη οικονομικά είναι ανύπαρκτες.
Δεδομένου ότι το κόστος ενος παραγόμενου προιόντος είναι το άρθροισμα του εσωτερικού κόστους (δηλ. το κόστος που πληρώνεται στο τοπικό νόμισμα) και του εξωτερικού κόστους (δηλ. του κόστους που πληρώνεται σε συνάλλαγμα), οιποιαδήποτε υποτίμηση του τοπικού νομίσματος σε σχέση με το εξωτερικό νόμισμα αναφοράς σημαίνει μείωση του συνολικού κόστους του προιόντος, πράγμα που το κάνει πιο ανταγωνιστικό.
Αυτή η μείωση ΔΕΝ γινεται offset από την δήθεν αύξηση του εξωτερικού κόστους όπως νομίζετε ΑΠΛΩΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΡΑΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ και πρίν και μετά την υποτίμηση του τοπικού νομίσματος άρα παραμένει σταθερό.
Πχ. Εστω προιόν με κόστος (10μονάδες τοπικού νομίσματος) + (10$)
αν η αξία της μονάδας τοπικού νόμισματος = 1$ τότε το κόστος του προιόντος σε $ είναι 20$.
Αν το τοπικό νόμισμα υποτιμηθεί σε 0. 5$ τότε το κόστος του προιόντος είναι
15$. Αυτό σημαίνει πως το προιόν είναι πιο ανταγωνιστικό.
Οσο μεγαλύτερο το ποσοστό του εσωτερικού κόστους τόσο μεγαλύτερη η ανταγωνιστική ωφέλεια από την υποτίμηση τηε τοπικής μονάδας κόστους, η οποία ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν εξανεμίζεται από την ύπαρξη και εισαγώμενου κόστους.
Αν θελετε να παραδίνετε οικονομικά μαθήματα, ας μάθετε πρώτα τα οικονομικά του νηπιαγωγείου.
Υπεραπλοποιώ αγνοώντας το κόστος χρηματοδότησης αλλά το κάνω απλώς για να δείξω το παιδαριώδες της σκέψης σας.
Τα παραπάνω γίνονται αυτόματα και γίνονται σε πρώτο χρόνο και γίνονται για οποιαδήποτε σχέση εσωτερικού κόστος πρός εξωτερικό.
Και βέβαια δε θα επεκταθώ στο τί γίνεται σε δεύτερο χρόνο, στο πως αλλάζει η σχέση εσωτερικού κόστους προς εσωτερικό, στο πώς η μείωση του εσωτερικού κόστους μπορεί να επιδράσει στην αύξηση του ποσοστού του εσωτερικού κόστους ενός προιόντος μέσω της δυνατότητας αντικατάστασης ενός ποσοστού εξωτερικού κόστους από εσωτερικό επειδή ακριβώς και οι τοπικές 'πρωτες ύλες' όπου υπάρχουν ή όπου είναι συμφέρον πλέον να παραχθούν καθώς γίνονται ανταγωνιστικότερες των εισαγώμενων, μπορεί να αντικαταστήσουν κάποιες από τις εισαγώμενες, γιατί τότε μιλάμε για δημοτικό και όχι για νηπιαγωγείο.
04/11/2011 08:30 από AVGVSTVS
Η Ελλάδα με ευρώ είναι σαν ένας άπειρος οδηγός να οδηγάει Ferrari. Έχει δύο επιλογές: Η μία να μάθει να είναι καλός οδηγός. Αν δε μάθει όμως, η Ferrari θα τον σκοτώσει. Καλύτερα να οδηγάει ένα Atos.
--------------------------------------------------
ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ € ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ ***ΘΑ*** ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ. Ποιός το εγγυάται αυτό; Μήπως άραγε δεν είναι ένας πιθανός δρόμος η Ελλάδα να γίνει ένα κράτος-ζόμπι που θα ζει με τις δόσεις της Τρόικας; Μόνο και μόνο για την τιμή του €;
-----------------------------------------------------
Λέτε θα πιέσουν οι Ευρωπαίοι να γίνουν αλλαγές. Με μια κατεστραμμένη ιδιωτική οικονομία ποιός μου λέει ότι οι πολίτες δε θα πιέσουν εξίσου αφόρητα πολιτικούς για να γίνουν (πληρωμένοι με €) Δημόσιοι Υπάλληλοι; Τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει κατάρρευση του ιδιωτικού τομέα και ανεργία 20%; Τουλάχιστον με μια πληθωριστική δραχμή θα ανασάνει κάπως ο ιδιωτικός τομεάς.
04/11/2011 08:34 από deltas
Θα περιγράψουμε ένα απλό παράδειγμα, για να καταλάβει κάποιος το πόσο πολύ μας "δουλεύουν" . Πόσο υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Οι άνθρωποι είναι απερίγραπτοι. Ούτε σαν ζώα με ελάχιστη δυνατότητα κατανόησης δεν μας υπολογίζουν. Μιλάμε για εξοργιστικά πράγματα. Αν πιάσεις έναν σκύλο από τα αυτιά, για να τον βάλεις σε ένα κλουβί με ένα λιοντάρι, θ' αντιδράσει. Θα χτυπιέται και θα σε δαγκώνει όπου και όπως μπορεί. Θα σε δαγκώνει ακόμα και το πιο άκακο σκυλί. Γιατί; Γιατί θα αρνείται να μπει στο κλουβί. Γιατί θα θέλει να επιβιώσει. Γιατί αυτό επιβάλουν τα ένστικτά του.
Το αντίστοιχο συμβαίνει με τα κράτη. Τα κράτη είναι κι αυτά θηρία. Μπορεί να ανήκουν όλα στο ίδιο είδος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να συνυπάρξουν σε μια κοινή φωλιά. Δεν θέλει ένα ασθενές κράτος να μπει στον ίδιο νομισματικό χώρο με άλλα ισχυρότερα. Γιατί; Γιατί θα το κατασπαράξουν. Γι' αυτόν τον λόγο δεν θέλει να μπει στο ίδιο νομισματικό "κλουβί" με ισχυρότερούς του —έστω κι αν ποιοτικά είναι όμοιοί μεταξύ τους—. Κράτη είναι όλα —με τα ίδια συμφέροντα και με τα ίδια ένστικτα—, αλλά η διαφορά ισχύος αλλάζει πλήρως τα δεδομένα.
Αν, δηλαδή, η Ελλάδα κατηγορούνταν από τους εταίρους της για "κατασκευή" στοιχείων, θα έπρεπε αυτό να συμβαίνει για το αντίθετο αποτέλεσμα. Φυσιολογικά η Ελλάδα θα έπρεπε —ακόμα κι αν πληρούσε τα κριτήρια της νομισματικής Ένωσης— να το "κρύβει". Θα έπρεπε να δείχνει πιο άσχημα στοιχεία, προκειμένου να εξασφαλίσει την ασφάλειά της. Θα έπρεπε να παριστάνει την "άρρωστη", προκειμένου να μην την βάλουν στο ίδιο νομισματικό "κλουβί" με τη Γερμανία ή τη Γαλλία. Ένα "κλουβί", το οποίο θυμίζει εκείνα τα κλουβιά των παράνομων μονομαχιών μέχρι θανάτου. "Κλουβί", όπου ο μόνος κανόνας είναι ότι …δεν υπάρχουν κανόνες.
Ποιος λογικός άνθρωπος δεν θα προφασιστεί αδιαθεσία μπροστά σε ένα κλουβί, όπου τον περιμένει ένας "λυσσασμένος" Τάισον; Πόσο χαζός μπορεί να είναι ένας πραγματικά άρρωστος, ο οποίος θα παραποιήσει στοιχεία, για να εμφανιστεί "υγιέστερος"; Αυτό ακριβώς ήταν η Ε. Ε. με τον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκε. Ένα κοινό ευρωπαϊκό "κλουβί", το οποίο συμφέρει μόνον τους ισχυρούς της Ευρώπης. Μια τέτοια κοινή οικονομία άνισων κρατών ήταν θέμα χρόνου να οδηγήσει στη "σφαγή" των αδυνάτων.
Η Ελλάδα τώρα κατηγορείται ότι, ενώ ήταν πραγματικά "άρρωστη", αλλοίωσε τα στοιχεία των εξετάσεών της, προκειμένου να μπει και να "επωφεληθεί". Ένας "άρρωστος" με 41 πυρετό και πλήρη αδυναμία, βιαζόταν να μπει στο "κλουβί", για να επωφεληθεί εις βάρος του θηριώδη "Τάισον". Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που βλέπουμε και είναι το αποτέλεσμα της λογικής πορείας των πραγμάτων. Όταν σε έναν χώρο επιτρέπεται η ελεύθερη και χωρίς όρους διακίνηση ανθρώπων, προϊόντων, υπηρεσιών και κεφαλαίων, ευνόητο είναι ότι μέσα σε ελάχιστο χρόνο τα πάντα θα τα "κατακτήσουν" τα μεγάλα και ισχυρά κράτη.
Όταν επιτρέπεται η ελεύθερη αγοραπωλησία ακίνητων ιδιοκτησιών μέσα σε έναν χώρο, ευνόητο είναι ότι τα πάντα θα αγοραστούν από τους πλούσιους πολίτες των πλούσιων χωρών. Από τα πιο σημαντικά μέχρι τα πιο ασήμαντα. Οι μεγάλες εταιρείες των μεγάλων κρατών θα καταπιούν το κεφάλαιο των μικρών κρατών. Οι άπειροι καλύτερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι των μεγάλων κρατών θ' αρχίσουν να σαρώνουν τις μικροϊδιοκτησίες των φτωχών χωρών.
Δεν υπήρχε δηλαδή κάτι το μυστήριο ή το απρόβλεπτο στην πορεία των πραγμάτων. Όλοι γνώριζαν εξ’ αρχής τι θα ακολουθήσει. Όλοι γνώριζαν ότι ο "άρρωστος" θα καταρρεύσει στο πρώτο χτύπημα. Ποιος στοιχηματίζει πάνω του; Κανένας… γιατί γνωρίζει το μέλλον του, χωρίς να είναι προφήτης. Δεν υπήρχε δηλαδή μια "κουρτίνα" άγνοιας για το τι θα συμβεί στους αδύνατους εξαιτίας της ΟΝΕ. Όλοι γνώριζαν ότι οι ισχυροί θα λεηλατήσουν την Ελλάδα με μια συγκεκριμένη ιμπεριαλιστική μεθοδολογία, η οποία είναι πάντα ίδια. Θα την ωθούσαν στον υπερδανεισμό, για να της δημιουργήσουν τεράστια χρέη, ώστε από εκεί και πέρα να την υποδουλώσουν, αποσπώντας της τα πάντα.
Για περισσοτερα
http://eamb-ydrohoos. blogspot. com/2010/09/4. html
04/11/2011 08:37 από deltas
Η συγκυρία της σημερινής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης κάνει αυτήν την "απόσχιση" δελεαστική για τους Έλληνες. Γιατί; Γιατί έχει αρχίσει η πείνα και στους Έλληνες δεν αρέσει να πεινάνε . Οι Έλληνες δεν πείνασαν σε πολύ πιο δύσκολες εποχές και δεν θα ανεχτούν με τίποτε να το υποστούν σήμερα. Ειδικά σήμερα, που έχουν οι ίδιοι την "εμπειρία" της Ευρώπης και η οποία εμπειρία προφανώς δεν θα τους άρεσε ιδιαίτερα. Κάποτε "ζήλευαν" τους Ευρωπαίους, γιατί απλούστατα δεν είχαν "ζήσει" ποτέ ως τέτοιοι και υπερεκτιμούσαν τα "καθρεπτάκια" και τις "χάντρες" που φορούσαν. Κάποτε αισθάνονταν Βαλκάνιοι και ζήλευαν οτιδήποτε προερχόταν από τη Δύση. Σήμερα έγιναν Ευρωπαίοι και αυτό δεν τους αρέσει, γιατί απλούστατα έγιναν φτωχοί Ευρωπαίοι.
Απλά είναι τα πράγματα. Κάποτε ο Έλληνας έπαιρνε το "σαραβαλάκι" του, αλλά έκανε έναν μήνα διακοπές στα καλύτερα μέρη της πάμφθηνης Ελλάδας της Δραχμής. Σήμερα έχει ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο, αλλά όχι μόνον δεν μπορεί να πάει πουθενά στην πανάκριβη Ελλάδα του Ευρώ, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορεί ούτε με βενζίνη να το γεμίσει. Κάποτε ο Έλληνας αγόραζε με τα τσουβάλια τα καλύτερα φρούτα και λαχανικά της Ευρώπης και απλά ζήλευε τον Βορειοευρωπαίο, ο οποίος είχε ηλεκτρονικό ψυγείο στο σπίτι του. Σήμερα έχει και ο ίδιος ένα τέτοιο ψυγείο, αλλά δυστυχώς γι' αυτόν —όταν δεν είναι άδειο— είναι γεμάτο από τα μεταλλαγμένα "σκουπίδια", τα οποία προβλέπεται να δίνουν οι πολυεθνικές στην πλέμπα της Ευρώπης.
Σήμερα, που, λόγω παγκοσμιοποίησης, έγινε και ο Έλληνας "Βορειοευρωπαίος", δεν του αρέσει. Στην αρχή του άρεσε, αλλά τώρα δεν του αρέσει. Στην αρχή του άρεσε, όταν έπαιρνε φτηνά μίξερ, αλλά τώρα, που δεν έχει φρούτα να βάλει μέσα σ' αυτά, δεν του αρέσει. Στην αρχή του άρεσε, όταν έπαιρνε φτηνές φωτογραφικές μηχανές, αλλά τώρα, που δεν μπορεί να ταξιδεύσει καθόλου, δεν του αρέσει. Αν αυτός ο Έλληνας, που "χόρτασε" τα gadgets —αλλά πλέον άρχισε να πεινάει—, αντιληφθεί ότι η Δραχμή μπορεί να τον ταΐσει και να τον "λιάσει" στον Ήλιο της Μεσογείου, έχει εγκαταλείψει την Ευρώπη και το Ευρώ χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Τα παραπάνω σχολια ειναι απο το
http://eamb-ydrohoos. blogspot. com/2010/03/blog-post_1187. html
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου