Σελίδες

Εκατομμύρια ευρώ σε ενοίκια για «κλειστά» ακίνητα


Εισαγγελική έρευνα φέρνει στο φως την κρατική σπατάλη


Η εισαγγελική έρευνα για τα ακίνητα της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας, τα οποία ρημάζουν αναξιοποίητα, φέρνει στην επιφάνεια το τεράστιο θέμα της δημόσιας περιουσίας αλλά και της κρατικής σπατάλης, βάζοντας για πρώτη φορά στο κάδρο των ποινικών ευθυνών και τους αρμόδιους κρατικούς αξιωματούχους που δεν αξιοποιούν όσα το Δημόσιο κατέχει. 


Σύμφωνα με την Καθημερινή, τα αναξιοποίητα ακίνητα του Δημοσίου, τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν κατά κυριότητα σε ασφαλιστικά ταμεία ή στον δημόσιο τομέα από διάφορα κληροδοτήματα, ξεπερνούν -τουλάχιστον στο κέντρο της Αθήνας- τα 20, την ώρα που το Δημόσιο δαπανά τεράστια ποσά για ενοικίαση κτιρίων προκειμένου να στεγαστούν δημόσιες υπηρεσίες ή ανεξάρτητες αρχές.


Το θέμα της μη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, που ήρθε στην επικαιρότητα μετά την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα ο οποίος διέταξε και σχετική έρευνα, έχει απασχολήσει κατά καιρούς τη Βουλή και το υπουργείο Οικονομικών, δίχως ωστόσο ώς σήμερα να έχουν γίνει κάποια βήματα προόδου.


Ενδεικτικά της τεράστιας σπατάλης, για ενοικίαση χώρων για τη στέγαση δημοσίων υπηρεσιών ή ανεξάρτητων αρχών, είναι τα στοιχεία που έχει πλέον στα χέρια του ο οικονομικός εισαγγελέας, σύμφωνα με τα οποία, για παράδειγμα, για τη στέγαση του Συνηγόρου του Πολίτη δαπανάται κάθε χρόνο σε ενοίκια περί το 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ για τη στέγαση του ΑΣΕΠ περί τα 2 εκατ.! 


Ανάλογα ποσά πληρώνει το Δημόσιο, εν μέσω κρίσης και πρωτοφανούς οικονομικής δυσπραγίας, για τη στέγαση κι άλλων δημοσίων υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα του ΣΔΟΕ (με μίσθωμα 34.000 ευρώ τον μήνα), όταν η λίστα των ακινήτων του Δημοσίου που μένουν άδεια και αναξιοποίητα είναι μεγάλη.


Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης, κτίρια σε κεντρικότατα σημεία της Αθήνας, όπως στην οδό Φιλελλήνων 13-15 (ανήκει στο Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων) ή στην οδό Βουλής 6, που ανήκει στο ΙΚΑ, ή στην Ακαδημίας και Ζαλοκώστα, που ανήκει στην ΚΕΔ, μένουν κλειστά και αναξιοποίητα δίχως να εισφέρουν στο δημόσιο ταμείο ούτε ένα ευρώ!


Ο κατάλογος των αναξιοποίητων ακινήτων, που είναι μεγάλος, περιλαμβάνει επίσης ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, όπως στην οδό Στουρνάρη (κληροδότημα), στην Ιουλιανού (ανήκει στο Ταμείο των αστυνομικών υπαλλήλων) και δεκάδες άλλα σε Πατήσια, Κολωνάκι και σε πολλές συνοικίες των Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου