Σελίδες

ΣΔΟΕ: Εντόπισε κομπίνα με πατάτες που βαφτίζονταν κυπριακές


Του Σπύρου Δημητρέλη

Λαβράκια φοροδιαφυγής και φοροαπάτης στον αγροτικό κλάδο εντόπισε το ΣΔΟΕ. Πρόκειται για δυο μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής και απάτης που ήρθαν πρόσφατα στην επιφάνεια μετά από ελέγχους του σώματος. 


Η πρώτη περίπτωση,  την οποία φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το Capital.gr, αφορά επιχείρηση «βάφτισης» ελληνικής και αιγυπτιακής πατάτας σε κυπριακή και γαλλική. Η «επιχείρηση» είχε στηθεί στην περιοχή της Κορίνθου και λειτουργούσε για τουλάχιστον ένα έτος προσφέροντας μεγάλα «κέρδη» σε αυτούς που την έστησαν και την λειτουργούσαν. Τι ακριβώς έκαναν;


Αγόραζαν ελληνικές και αιγυπτιακές πατάτες των οποίων οι τιμές είναι πολύ πιο χαμηλές σε σχέση με τις κυπριακές και τις γαλλικές. Στη συνέχεια συσκεύαζαν τις ελληνικές πατάτες σε συσκευασίες γαλλικών και  κυπριακών και τις διέθεταν με πλαστά φορολογικά στοιχεία στην ελληνική αγορά. Το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ που επενέβη στην Κόρινθο εντόπισε συσκευαστήριο, χιλιάδες συσκευασίες με γαλλικά και κυπριακά στοιχεία καθώς και πλαστά φορολογικά στοιχεία (τιμολόγια κλπ). Ο τζίρος του «κυκλώματος» διάθεσης της ελληνικής πατάτας ως γαλλικής και κυπριακής ήταν μεγάλος. Μάλιστα για να καταγραφούν όλα τα στοιχεία που κατασχέθηκαν οι άνδρες του ΣΔΟΕ χρειάστηκε να παραμείνουν στην Κόρινθο τρεις ημέρες προκειμένου να ολοκληρώσουν την έρευνα στο συσκευαστήριο. Να σημειωθεί ότι η χονδρική τιμή της ελληνικής και της αιγυπτιακής πατάτας διαμορφώνεται περίπου στα 0,10 έως 0,20 ευρώ ανά κιλό και η αντίστοιχη χονδρική της κυπριακής είναι άνω των 0,5 ευρώ. Η διαφορά αυτή ήταν και το κέρδος που αποκόμιζε το κύκλωμα με τις πατάτες.


Η δεύτερη υπόθεση δεν αφορά αγροτικά προϊόντα. Αφορά έναν αγρότη ο οποίος όμως ασκούσε και το προσοδοφόρο «επάγγελμα» του τοκογλύφου. Το ΣΔΟΕ άνοιξε το πρώτο δίμηνο του έτους δεκάδες λογαριασμούς ύποπτων για φοροδιαφυγή. Ένας από αυτούς ήταν και αγρότης από το νησί της Θάσου. Ο συγκεκριμένος αγρότης είχε δηλώσει την τελευταία δεκαετία συνολικό εισόδημα 106.000 ευρώ. Ωστόσο, σε έξι τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσε, το ΣΔΟΕ εντόπισε 10,6 εκατ.  ευρώ.  Το μεγαλύτερο από τα  χρήματα αυτά προέρχονται, σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ, από τοκογλυφία του «αγρότη». Για την ιστορία να σημειωθεί ότι ο αγρότης κυκλοφορούσε στο νησί με πολυτελή αυτοκίνητα, όπως Φεράρι και Πόρσε.  




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου