Σελίδες

Ο τουρισμός είναι το μεγάλο «θύμα» του αντί-γερμανικού κλίματος


Γερμανοί και Αυστριακοί διαλέγουν άλλους προορισμούς για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αποφεύγοντας την Ελλάδα εξαιτίας των επεισοδίων και του... μένους κατά της Άνγκελα Μέρκελ!


Μαύρα τα...
μαντάτα για τον ελληνικό τουρισμό, όπως τουλάχιστον προκύπτει απ’ όσα δημοσιεύονται την Κυριακή στις γερμανικές εφημερίδες. Οι κρατήσεις σε πακέτα διακοπών εμφανίζονται μειωμένες, ενώ έρευνα της Trendscope πιστοποιεί χαμηλή ζήτηση στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, γράφει η Deutsche Welle.


Τουριστικοί πράκτορες στη Γερμανία και Αυστρία καταγράφουν μείωση των κρατήσεων για ταξίδια στην Ελλάδα, που σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει το 30%.


Ο γερμανικός Τύπος αποδίδει τη δραματική μείωση των κρατήσεων στα βίαια επεισόδια αλλά και στο αντιγερμανικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα. Γίνεται μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στο κάψιμο της γερμανικής σημαίας από διαδηλωτές και στην παρουσίαση της καγκελαρίου Μέρκελ με ναζιστική στολή ακόμη και σε σοβαρές εφημερίδες.


Η εφημερίδα Die Welt φιλοξενεί ρεπορτάζ με θέμα την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό των Γερμανών. Στο ρεπορτάζ υποστηρίζεται ότι οι εικόνες Ελλήνων διαδηλωτών να καίνε μία γερμανική σημαία έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο ήταν σε κάθε περίπτωση «κακό timing», δεδομένου ότι στις αρχές Φεβρουαρίου γίνονται κατά κύριο λόγο στη Γερμανία οι κρατήσεις Γερμανών τουριστών για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.


Εκπρόσωποι της ταξιδιωτικής εταιρίας TUI υποστηρίζουν ότι πράγματι οι κρατήσεις για καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα εμφανίζουν φέτος μείωση της τάξης του 27%. Ανησυχητικά για την Ελλάδα είναι επίσης τα στοιχεία δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 1,1% των Γερμανών πολιτών σκοπεύει να περάσει τις καλοκαιρινές διακοπές του φέτος στην Ελλάδα.


Φαίνεται όμως ότι ούτε και οι ίδιοι οι Γερμανοί θέλουν να μειωθεί το τουριστικό κύμα προς την Ελλάδα. Χαρακτηριστική η περίπτωση του διευθυντή της γερμανικής ταξιδιωτικής εταιρίας Alltours, Βίλι Φερχούφεν, ο οποίος πιστεύει ότι «καμία χώρα δεν είναι τόσο φιλόξενη όσο η Ελλάδα», και πιστεύει ότι οι Γερμανοί συγχέουν τη Ρόδο με την Αθήνα!


Με δήλωσή του στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», ο Φερχούφεν διευκρινίζει επίσης, ότι οι τιμές στην Ελλάδα δεν έχουν μειωθεί, λόγω της αύξησης των φόρων.


«Θα μπορούσε κανείς να νομίζει ότι οι τιμές στην Ελλάδα έχουν πέσει. Όμως η χώρα δεν είναι φθηνότερη, γιατί τα ξενοδοχεία καλούνται να πληρώνουν περισσότερους φόρους», σημειώνει και προσθέτει ότι οι Γερμανοί αποφεύγουν την Ελλάδα, γιατί μπερδεύουν τη Ρόδο με την Αθήνα και θεωρούν ότι παντού υπάρχουν διαδηλώσεις και αντιπάθεια κατά των Γερμανών, λόγω της σκληρής πολιτικής λιτότητας, την οποία οι Έλληνες αποδίδουν στην Άγκελα Μέρκελ.


«Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Καμία άλλη χώρα δεν είναι τόσο φιλόξενη όσο η Ελλάδα», λέει.


Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται και σε έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Trendscope για λογαριασμό του Travel Industry Club, η οποία είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.


Σύμφωνα με το 71% των στελεχών και ειδικών του τουριστικού κλάδου που συμμετείχαν στην έρευνα, η Ελλάδα έχει τώρα απόλυτη ανάγκη τα έσοδα από τον τουρισμό, αλλά το 82% προβαίνει στην εκτίμηση ότι η κατάσταση στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες δεν είναι προβλέψιμη. Και εξαιτίας του ενδεχόμενου απεργιών, επεισοδίων και του αντιγερμανικού κλίματος, είναι πολύ δύσκολο να προωθηθεί το ελληνικό τουριστικό προϊόν.


Το 61% των ερωτηθέντων υποστηρίζει μάλιστα ότι ακόμη και φανατικοί λάτρες της Ελλάδας αναζητούν εναλλακτικές επιλογές. Και αυτό παρόλο που, όπως πιστεύει η πλειονότητα των ερωτηθέντων, οι Γερμανοί τουρίστες είναι γενικά ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα.


Το 87% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι από την κρίση στην Ελλάδα θα αντλήσουν οφέλη άλλες χώρες και κυρίως η Τουρκία, η Βαλεαρίδες Νήσοι, η Κροατία και η Ιταλία.


Διχασμένοι είναι οι ερωτηθέντες όσον αφορά τη ζημιά που έχει υποστεί η εικόνα της Ελλάδας και οι συνέπειές της στις τιμές για τους τουρίστες. Περίπου οι μισοί εκτιμούν ότι θα καταστούν φθηνότερες οι διακοπές εξαιτίας της κρίσης. Οι άλλοι μισοί από τους 250 ειδικούς του τουριστικού κλάδου εκτιμούν ότι ο ελληνικός τουρισμός υφίσταται την εποχή αυτή ανεπανόρθωτη ζημιά.


Οι ειδικοί που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρονται και στις προοπτικές της χώρας γενικότερα. Το 86% εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση με τις δικές της δυνάμεις τα επόμενα χρόνια. Το 55% δεν πιστεύει πάντως ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ωστόσο το 81% υποστηρίζει ότι η χώρα μας είναι «βαρέλι δίχως πάτο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου