Της Δήμητρας Καδδά
Οι νόμοι που ζητούσε το Μνημόνιο ως «προαπαιτούμενες» δράσεις ψηφίστηκαν. Ωστόσο, η δουλειά δεν τελείωσε, αφού για να εφαρμοσθούν απαιτούνται δεκάδες υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι, πολλές από τις οποίες είναι ακόμη στον... δρόμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η «εντολή» που δόθηκε χθες στο επιτελείο της κυβέρνησης είναι να βάλει «γκάζια» για να είναι όλα έτοιμα πριν ξεκινήσει το σημερινό Eurogroup, όπου ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να παρουσιάσει το «τεφτέρι» των μέτρων.
Ωστόσο, σε πολλούς τομείς φέρεται να υπάρχουν καθυστερήσεις και πλέον η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ολοκλήρωση των μέτρων σε δύο στάδια:
* Να φανεί σήμερα ότι όλες οι υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι έχουν ολοκληρωθεί, ακόμη και αν δεν έχουν επισήμως υπογραφεί ή κοινοποιηθεί και
* Να είναι όλα στην πράξη έτοιμα έως την επόμενη εβδομάδα: Ο χρόνος ολοκλήρωσης είναι κρίσιμος καθώς η τρόικα που παρακολουθεί από κοντά το κυβερνητικό έργο, θα πιστοποιήσει με έκθεσή της αν όλα έχουν γίνει, ώστε να δώσει το «πράσινο» φως για το δάνειο στις συνεδριάσεις του Ecofin και του ΔΝΤ που θα γίνουν την ίδια ημέρα, στις 13 Μαρτίου.
Χαρακτηριστικό του έργου που απομένει είναι η χθεσινή εντολή του υπουργού Οικονομικών Ε. Βενιζέλου. Ζητά έως την Δευτέρα (εντός 5 ημερών από την ψήφιση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού από τη Βουλή) από κάθε υπουργείο και άλλο δημόσιο φορέα να κοινοποιήσει και να στείλει στο Γενικό Λογιστήριο όλες τις αποφάσεις για συγκεκριμένες δαπάνες που βάσει του νόμου θα πρέπει να περικοπούν, ώστε να καλυφθούν τα 3,2 δισ. ευρώ.
Περιλαμβάνουν τις περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες, στις δαπάνες, άμυνας, εκλογών, στις επιδοτήσεις για τις παραμεθόριες περιοχές. Αναμένονται αποφάσεις από όλα τα υπουργεία, περιφέρειες, δήμους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για τα 400 εκατ. ευρώ των περικοπών στις δημόσιες επενδύσεις πρέπει να εκδοθούν ξεχωριστές αποφάσεις για κάθε υπουργείο - περιφέρεια και έργο που δεν θα χρηματοδοτηθεί, τουλάχιστο για φέτος...
Σημειώνεται μάλιστα ότι όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να σταλούν στο Γενικό Λογιστήριο αλλά και να αναρτηθούν από τους αρμόδιους φορείς στην Διαύγεια.
Παράλληλα «τρέχουν» τα μέτρα, δημοσιονομικά και διαθρωτικά που έχει επωμισθεί κάθε υπουργείο. Πολλές εφαρμοστικές διατάξεις εκκρεμούν ακόμη, τουλάχιστο με βάση τα στοιχεία που έχουν αναρτήσει στην διαύγεια (για να λάβουν Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης που θα πιστοποιεί βάσει του νόμου την πράξη). Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι πολλές από τις πράξεις είναι έτοιμες στο «χαρτί» αλλά θέλουν διορθώσεις ενώ άλλες... φτιάχνονται:
* Η πλήρης εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου απαιτεί Κοινές υπουργικές Αποφάσεις για τους δικηγόρους, για το ειδικό επιστημονικό προσωπικό των ανεξάρτητων αρχών, τους μετακλητούς υπαλλήλους και τους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου.
* Χρειάζεται υπουργική Απόφαση για τη μείωση του χρόνου μεταφοράς των εσόδων από το φόρο περιουσίας από τη ΔΕΗ στο δημόσιο σε 2 μέρες.
* Πρέπει να ολοκληρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις για το κλείσιμο ή την συγχώνευση των φορέων.
* Το υπουργείο Παιδείας πρέπει να εκδώσει υπουργικές αποφάσεις για την κατάργηση του επιδόματος για υπηρεσία στο εξωτερικό για τους εκπαιδευτικούς, του ειδικού επιδόματος για συμβασιούχους στα πανεπιστήμια, την μείωση λειτουργικών δαπανών στα τεχνικά λύκεια, την κατάργηση του επιδόματος τροφίμων στα τεχνικά λύκεια και στα πανεπιστήμια και το κλείσιμο των ερευνητικών κέντρων.
* Στο ασφαλιστικό η περικοπή των επικουρικών συντάξεων και οι άλλες αλλαγές στα ταμεία απαιτούν υπουργική απόφαση αλλά και αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων.
* Δεκάδες είναι οι υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι για την ενεργοποίηση των περικοπών στην φαρμακευτική δαπάνη: υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση, γενόσημα, περιθώρια κέρδους εμπόρων και φαρμακείων, αύξηση της συμμετοχής των ασθενών για φάρμακα κατά 15% κλπ.
* Στο πεδίο των κλειστών επαγγελμάτων εκδόθηκαν οι αποφάσεις για εκτιμητές, λογιστές και φοροτεχνικούς, αναλογιστές, ξεναγούς, για τα επαγγέλματα υγείας, αλλά δεν είναι ακόμη διαθέσιμες αυτές των φορτοεκφορτωτών στις κεντρικές αγορές αλλά και των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης.
* Στο χρηματοπιστωτικό πεδίο εκκρεμεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών και της μελέτης για την ΑΤΕ.
Διαβάστε ακόμη
* Barroso: Ηρθε η ώρα να φροντίσουμε την ανάπτυξη στην Ελλάδα
* Ανάπτυξη και "επιτροπεία" στις συναντήσεις των Βρυξελλών
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου