Σελίδες

«Βιώσιμο» το ελληνικό χρέος με το νέο πρόγραμμα




Μπορεί να μειωθεί στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020 και στο 88% το 2030


Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας μπορεί να μειωθεί μετά το PSI στο 116,5% του ΑΕΠ το 2020 και στο 88% του ΑΕΠ το 2030, αναφέρει επικαιροποιημένη ανάλυση για τη βιωσιμότητά του, η οποία συντάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για λογαριασμό των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και είναι σε γνώση του πρακτορείου Ρόιτερ.


Η ανάλυση δείχνει ότι το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής μπορεί να κάνει βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, ενώ σημειώνει ότι η χώρα μπορεί να χρειασθεί νέο δάνειο μετά το 2014.


«Τα αποτελέσματα δείχνουν τώρα ότι το πρόγραμμα μπορεί να θέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη διαδρομή», σημειώνεται στην ανάλυση, η οποία χαρακτηρίζεται ως αυστηρά εμπιστευτική.


Ωστόσο, σημειώνεται επίσης ότι η διαδρομή του χρέους είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και το πρόγραμμα είναι «επιρρεπές σε ατυχήματα».


Η ανάλυση αναφέρει επίσης ότι το χρέος θα μειωθεί αρχικά μετά το «κούρεμα» των ομολόγων των ιδιωτών, αλλά θα αυξηθεί και πάλι στη συνέχεια στο 164% του ΑΕΠ το 2013 λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας και της ατελούς δημοσιονομικής προσαρμογής.


«Εφόσον ολοκληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή, αποκατασταθεί η ανάπτυξη και υπάρχουν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, θα αρχίσουν οι σταθερές μειώσεις του λόγου του χρέους. Η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει τις καλές πολιτικές έως το 2030 για να μειωθεί το χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ», σημειώνει η έκθεση.


Όταν η Ελλάδα επιχειρήσει να επιστρέψει στις αγορές μετά το 2014, σημειώνει επίσης η έκθεση, θα πρέπει πρώτα να εκδώσει βραχυπρόθεσμο χρέος και να πληρώνει υψηλά επιτόκια, επειδή το χρέος της θα είναι ακόμη υψηλό, ενώ θα έχει να αποπληρώσει πρώτα τους προνομιούχους δανειστές της και θα πρέπει να αποκτήσει ένα σημαντικό ιστορικό επιδόσεων στην αγορά. 


«Αυτό θα αποθάρρυνε αρχικά τις μεγάλες εκδόσεις και θα σήμαινε τη συνεχιζόμενη εξάρτηση από το δημόσιο δανεισμό από τις χώρες της Ευρωζώνης με τους τυπικούς όρους δανεισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα υλοποιεί με επιτυχία το πρόγραμμά της», αναφέρει η έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου