Σελίδες

Στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ εταιρικά ΙΧ και κατοικίες στελεχών


Του Σπύρου Δημητρέλη


Στελέχη επιχειρήσεων που έχουν λάβει εταιρικά αυτοκίνητα εργοστασιακής αξίας άνω των 15.000 ευρώ καθώς και στελέχη στα οποία η επιχείρηση καταβάλει το ενοίκιο ή τους παρέχει κατοικία έχει βάλει στο στόχαστρο του υπουργείο Οικονομικών.


Με εγκύκλιο που εκδόθηκε πρόσφατα και εστάλη σε όλες τις εφορίες ζητείται η υποβολή ηλεκτρονικών καταστάσεων από τις επιχειρήσεις στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου.


Οι καταστάσεις αυτές θα περιλαμβάνουν:


1. Την ονομαστική κατάσταση στελεχών κάθε επιχείρησης στους οποίους κατά το 2010 παρασχέθηκε επιβατικό ΙΧ εργοστασιακής τιμολογιακής αξίας άνω των 15.000 ευρώ 
2. Την ονομαστική κατάσταση στελεχών επιχείρησης στους οποίους είτε καταβλήθηκε το ενοίκιο της κατοικίας τους είτε τους παρασχέθηκε δωρεάν κατοικία.


Σημειώνεται πως με βάση τη φορολογική νομοθεσία παροχές των επιχειρήσεων προς τα στελέχη τους όπως ΙΧ, κατοικία, δωροεπιταγές θεωρούνται σε ορισμένο ποσοστό εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και φορολογούνται στο όνομα των στελεχών.


Για παράδειγμα στην περίπτωση των εταιρικών ΙΧ θεωρείται εισόδημα το 15-30% της εργοστασιακής αξίας ανάλογα με το ύψος αυτής.


Τα στοιχεία ζητείται να υποβληθούν στη ΓΓΠΣ για τη διενέργεια διασταυρώσεων, δηλαδή να εντοπιστούν στελέχη επιχειρήσεων που δεν δήλωσαν τις παραπάνω παροχές στη φορολογική τους δήλωση.




Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου