Της Αναστασίας Μοσχοβάκη
Η γαστρεντερίτιδα είναι τοπική προσβολή του εντέρου από παθογόνους μικροοργανισμούς και εκδηλώνεται με έμετο, κοιλιακό πόνο, κακουχία, πυρετό, διάρροια. Παρά το γεγονός ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για ήπια νόσο, η γαστρεντερίτιδα μπορεί να προκαλέσει σημαντική συνολική εξασθένηση του οργανισμού με αφυδάτωση και απώλεια ζωτικών ουσιών, κατάσταση που μπορεί να απειλήσει ακόμα και την ζωή.
Σε ορισμένες περιπτώσεις το παθογόνο διαπερνά τον γαστρεντερικό φραγμό, εισέρχεται στην συστηματική κυκλοφορία και προκαλεί βλάβες σε διάφορους ιστούς. Τα άτομα με ορισμένες διαταραχές του ανοσοποιητικού, τα μωρά και οι ηλικιωμένοι ευρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών.
Η γαστρεντερίτιδα αποτελεί ένα κλασσικό ιατρικό απρόοπτο των διακοπών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το σερβίρισμα φαγητών σε μπουφέδες και η τοπική ανάπτυξη παθογόνων, λόγω πλημμελών κανόνων υγιεινής είναι τα αίτια που ενοχοποιούνται για την αυξημένη επίπτωση της δυνητικά σοβαρής αυτής νόσου.
Οι συχνότεροι μικροοργανισμοί που ενοχοποιούνται είναι ο Staphylococcus aureus, το Clostridium perfringens, η Listeria monocytogenes, το κολοβακτηρίδιο, ιοί και η σαλμονέλα.
Βασικά μέτρα πρόληψης:
- Συνιστάται καλό πλύσιμο τροφίμων και χεριών
- Συνιστάται καλό μαγείρεμα
- Τα τρόφιμα πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο και δεν πρέπει να μένουν πάνω από δίωρο κρύα στον μπουφέ
- Τα σερβίτσια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των ωμών τροφίμων πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό και σαπούνι πριν χρησιμοποιηθούν για την βρώση των μαγειρευμένων τροφίμων
Οι κανόνες της σωστής πλύσης των χεριών:
- Πρέπει να χρησιμοποιείται άφθονο τρεχούμενο νερό, κατά προτίμηση ζεστό και υγρό σαπούνι
- Ο χρόνος πλύσης των χεριών πρέπει να υπερβαίνει τα είκοσι δευτερόλεπτα
- Δεν πρέπει να παραμελούνται οι πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα, η περιοχή κάτω από τα νύχια και οι καρποί
- Στεγνώστε με απολύτως καθαρή πετσέτα ή χαρτομάντιλα μιας χρήσης.
Η κα. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός, Ειδική Παθολόγος
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου