Σελίδες

Κλειστά επαγγέλματα... μετά εορτών


Απέρριψε η τρόικα τις προτάσεις των υπουργείων για τα επαγγέλματα που θα διατηρήσουν περιορισμούς και περιμένει έως το μέσο Ιανουαρίου νέες λίστες, ενώ ακολουθούν οι παρεμβάσεις σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς και αρχιτέκτονες.

Έως το τέλος του χρόνου έπρεπε να ενταχθεί σε νομοσχέδιο πακέτο ρυθμίσεων κάθε υπουργείου για τα επαγγέλματα στα οποία για λόγους  δημοσίου συμφέροντος θα διατηρούσε η κυβέρνηση  φραγμούς εισόδου. Η διαδικασία συγκέντρωσης είχε ανατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών και ο έλεγχος γίνεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα που θεωρεί την μεταρρύθμιση μία από τις σημαντικότερες που πρέπει να κάνει η Ελλάδα, δεν ικανοποιήθηκε στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τους εμπλεκόμενους φορείς. Εφυγε αφήνοντας σαφείς εντολές στην κυβέρνηση η οποία πλέον χωρίζει το πρόβλημα σε δύο στάδια.

1.      Για τα πάνω από 400 επαγγέλματα που έχουν φραγμούςπρόσβασης αλλά  δεν αναφέρονται ρητά στο Νόμο έπρεπε  έως το τέλος του χρόνου ναγίνουν  δύο σημαντικές κινήσεις. Να ανακοινωθούν ένα προς ένα ποια είναι τα επαγγέλματα αυτά σε συγκεντρωτική λίστα. Εν συνεχεία, αντί για διάσπαρτες εφαρμοστικές  διατάξεις που θα  ορίζουν διατήρηση – άρση περιορισμών, να εκδοθεί ένας εφαρμοστικός νόμος που να αναφέρει ποια επαγγέλματα θα συνεχίσουν να έχουν περιορισμούς (και ποιους), ορίζοντας παράλληλα ότι όλα τα υπόλοιπα αυτοδικαίως «απελευθερώνονται».
Τίποτα από τα δύο δεν έγινε. Πλέον στόχος είναιη λίστα αλλά και οι νομικές ρυθμίσεις να είναι έτοιμες το αργότερο έως τις 15 Ιανουαρίου που θα έρθει ξανά η τρόικα.
Το ζήτημα που ουσιαστικά εκκρεμεί από το 2007, όταν ξεκίνησε η προσπάθεια εφαρμογής της οδηγίας Μπόλγκενσταϊν,  παραμένει ακόμη κενό γράμμα προκαλώντας σύγχυση σε νέους και υποψήφιους επαγγελματίες που δεν ξέρουν ούτε πώς να προστατευθούν από το νέο ανταγωνισμό είτε αν μπορούν να ξεκινήσουν  επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο νόμος αφορά από κομμωτές και υπαίθριους εμπόρους έως τουριστικούς πράκτορες, ξενοδόχους, εταιρείες ασφάλειας,  κέντρα υγείας και μεγάλα εμπορικά κέντρα.

2.      Για τα επαγγέλματα που αναφέρονται ρητά στο νόμο δηλαδή δικηγόρους, συμβολαιογράφους,μηχανικούς, αρχιτέκτονες, ορκωτούς λογιστές και φαρμακοποιούς (το συγκεκριμένο επάγγελμα ρυθμίστηκε με ξεχωριστό νόμο) η τρόικα είναι πολύ πιο συγκεκριμένη.Δίνει νέο περιθώριο έως τον Μάρτιο για νόμο που θα φέρει πολλές και μεγάλεςαλλαγές.
Ζητά αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τωναμοιβών των δικηγόρων εκτιμώντας ότι και πάλι υπάρχουν ελάχιστες αμοιβές και ελευθερίαδημιουργίας υποκαταστημάτων δικηγορικών εταιρειών  και γραφείων ανά την Ελλάδα. Στους συμβολαιογράφους ασκούνται πιέσεις για μεγάλη μείωσηαμοιβών, το ίδιο και στους μηχανικούς. Η τρόικα ζητά αλλαγή στον τρόπουπολογισμού των τελών και εισφορών προς το ΤΕΕ, άρση  του δικαιώματός του να επιβάλλει κυρώσεις σεμηχανικούς που προσφέρουν υπηρεσίες σε πολύ χαμηλές τιμές, αλλά και συνολικήμελέτη και επανεκτίμηση των κρατήσεων όλων των κλαδικών συλλόγων-   εισφορών  στο Τεχνικό  Επιμελητήριο αλλά και στις κυρώσεις που έχουν όσοι μηχανικοί  συμφωνούν σε χαμηλότερες τιμές με τους πελάτες τους.  


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου