Το πρώτο χτύπημα της «17Ν» και η προκήρυξη στη Liberation


Πριν από 35 χρόνια σαν σήμερα, η Αθήνα ετοιμάζεται να γιορτάσει τα δεύτερα μεταπολιτευτικά της Χριστούγεννα.


Μεταξύ των καλεσμένων στη δεξίωση που παραθέτει ο αμερικανός πρέσβης είναι και ο ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας, Pίτσαρντ Σκίφινγκτον Γουέλς, με τη σύζυγό του Μαρία-Χριστιάνα.


Λίγο πριν από τις 10, το ζεύγος παίρνει το δρόμο της επιστροφής για το σπίτι του στο Ψυχικό, αγνοώντας την τραγική κατάληξη της βραδιάς. Καθώς η μαύρη λιμουζίνα σταματάει έξω από την έπαυλη, κάνει την εμφάνισή του ένα άλλο αυτοκίνητο, από το οποίο αποβιβάζονται τρεις ένοπλοι μασκοφόροι.Απομακρύνουν τον οδηγό και τη γυναίκα και εκτελούν τον 45χρονο διπλωμάτη με τρεις πυροβολισμούς.


Στον τόπο της επίθεση αφήνουν μία προκήρυξη, με την οποία την ευθύνη αναλαμβάνει η πρωτοεμφανιζόμενη «Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη». Η ίδια προκήρυξη αποστέλλεται τρεις ημέρες αργότερα και στις εφημερίδες, χωρίς όμως να δημοσιευθεί κατόπιν εισαγγελικής απαγόρευσης.


Ενδεικτικό είναι ότι η προκήρυξη και η οργάνωση περνάνε στα ψιλά γράμματα. Κανείς δεν την παίρνει στα σοβαρά. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ πρακτόρων της CIA.


Το όνομα του Pίτσαρντ Γουέλς είχε δημοσιευθεί ένα μήνα νωρίτερα, στις 25 Νοεμβρίου, στην κορυφή καταλόγου στελεχών της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών με έδρα την Αθήνα, στην αγγλόφωνη εφημερίδα Athens News. O κατάλογος αυτός, που εστάλη από μυστηριώδη ελληνοαμερικανική επιτροπή, παρουσίαζε τον Γουέλς ως επικεφαλής του κλιμακίου της CIA στην Ελλάδα.


Η ιδιότητά του, όμως, ως σταθμάρχης της CIA, στη Λίμα του Περού, είχε αποκαλυφθεί από τον Ιανουάριο του 1975, σε κατάλογο της ανεξάρτητης αμερικανικής πολιτικής επιθεώρησης «Counter Spy». Η δολοφονία του έδωσε την ευκαιρία στην αμερικανική κυβέρνηση να θεωρήσει ότι η «Counter Spy» βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία.


Η εκδοχή του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ πρακτόρων κατέπεσε ένα χρόνο αργότερα. Στις 24 Δεκεμβρίου του 1976 η γαλλική εφημερίδα «Liberation» δημοσίευσε ένα πρωτότυπο κείμενο της «17N», που έλαβε από πηγή ιδιαίτερα αξιόπιστη έως τότε.


Σ’ αυτό, η οργάνωση αναλάμβανε την ευθύνη για τη δολοφονία Γουέλς, περιγράφοντας με ακρίβεια την παρακολούθηση του στόχου και την οργάνωση της επιχείρησης.


Το χριστουγεννιάτικο φύλλο της «Liberation» (24-25-26 Δεκ. 1976) δημοσιεύει στη δεύτερη σελίδα ευρύ απόσπασμα από το κείμενο της 17Ν που είχε δοθεί στην εφημερίδα. Οι τίτλοι της εφημερίδας στο σχετικό κείμενο αναφέρουν: Στις 23 Δεκεμβρίου 1975 τρεις μασκοφόροι σπεύδουν προς το αυτοκίνητο του Ρίτσαρντ Γουέλς -έναν Αμερικανό διπλωμάτη- και πυροβολούν. Εκτέλεση στην Αθήνα – Η ομάδα της επαναστατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», που εκτέλεσε τον αρχηγό του δικτύου της CIA στην Ελλάδα, εξιστορεί «την επιχείρηση Γουέλς»


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου